Het onderzoeksteam had twee onderzoeken in voorbereiding. Het eerste onderzoek zou zich, net als voorgaande jaren, richten op fysieke omstandigheden van wandelaars die in hoge temperaturen een zware prestatie moeten leveren. Echter, omdat de temperatuur niet extreem hoog zal oplopen, is gekozen voor het onderzoek naar ‘Fitness vs Fatness’.
Steeds meer mensen in ons land kampen met een vorm van overgewicht. Ook in het Vierdaagsepeleton komt overgewicht voor bij zo’n 40% van de wandelaars. Hopman en haar team onderzoeken tijdens de Vierdaagse of mensen met overgewicht een groter risico lopen om fysieke problemen te krijgen. Hopman: ‘We volgens 100 deelnemers, waarvan er 50 kampen met overgewicht en 50 een normaal gewicht hebben. Bij al deze deelnemers monitoren we de temperatuur en vochtbalans en vergelijke we de uitkomsten. We meten onder meer hoeveel mensen drinken en afvallen tijdens een etappe. Nieuw dit jaar is dat we mensen ook een ‘draagbaar toilet’ meegeven; een zak met korrels die de urine meteen opnemen en vaste vorm geven.
Naast deze vergelijking kijkt het team ook breder naar de effecten van lichaamsinspanning op overgewicht, ofwel Fitness versus Fatness. Hopman: ‘We willen graag weten of mensen met overgewicht die veel bewegen minder kans hebben op chronische ziekten, zoals diabetes en hart- en vaatziekten, dan mensen met overgewicht die weinig lichamelijke inspanning verrichten. Daarom doen we bij de 50 wandelaars met overgewicht extra metingen van o.a. cholesterol, suikergehalte en de kwaliteit van de bloedvaten. Tegelijkertijd testen we 50 mensen met overgewicht die niet deelnemen aan de Vierdaagse. Is bewegen een medicijn? Na de Vierdaagse weten we meer’.
Bron: Persbericht Radboud Universiteit Nijmegen
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog