Vleesfabrikant Encko is met vlees op de markt gekomen waarin deels Meatless-tarwevezels verwerkt zitten. De vleesbranche ziet over het algemeen wel brood in dergelijk vezelvlees, het wordt als een innovatief product gezien. Door de vezels wordt het vlees minder vet, wat bijdraagt aan een positief imago. Sceptici denken dat de consument uiteindelijk toch weer voor echt vlees kiest. Dat blijkt uit een inventarisatie van het vakblad Meat&Meal. Directeur Frans Egberts van vleeswarenfabriek Henri van de Bilt denkt dat de toevoeging van plantaardige vezels voor de enkelvoudige vleeswaren wat moeilijk ligt. Maar voor samengestelde producten kan het prima, niet alleen vanwege het gezondheidsaspect maar ook vanwege de prijs, meent Egberts
Maar volgens Jean Remy Valk, directeur van France Limousin, een importbedrijf en groothandel van Frans scharrelrundvlees, zendt de vleesindustrie zo een verkeerd signaal uit. "Je verloochent hiermee juist het product waarop wij trots zouden moet zijn: Vlees is een eerlijk en goed product dat mensen gewoon kunnen eten", aldus Valk, die denkt dat iedereen uiteindelijk toch weer op gewoon vlees uitkomt.
Foodkenner en journalist Wouter Klootwijk van het tv-programma Keuringsdienst van Waarde, ziet niets in welke vleesvervanger dan ook, vooral niet als die toch hun uiterste best doen om op vlees te lijken. Hij vindt dat de vleesindustrie met deze producten de verkeerde kant op gaat. De kwaliteit van vlees kan veel beter en consumenten zijn best bereid daar méér voor te betalen. Daarmee kun je ook geld verdienen, denkt Klootwijk.
bron: Meat&Meal,
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Goed artikel, Dick! Kennelijk is de ene vezel de andere niet. Dat was ook wel te verwachten, natuurlijk.
Er zijn inderdaad veel meer produkten waar (toegevoegde) vezels in zitten. Maar aangezien er meerdere soorten vezels zijn (bijv. oplosbare en niet oplosbare) en sommigen van ons daar toch nog steeds te weinig van schijnen binnen te krijgen, denk ik dus: hoe meer vezels hoe beter.
Trouwens, zolang het merendeel van het produkt uit vlees blijft bestaan, vind ik het al heel wat. Even een totaal andeer voorbeeld: kijk eens op een pak kiwisap o.i.d. uit een supermarkt. Daar zit dan zo'n beetje 2% kiwi in, de rest is sinaasappelsap, of een andere niet vermelde vruchtensap. Mag dat dan nog kiwisap heten?
En ja, de kwaliteit van het vlees mag ook wel omhoog. Daar ben ik het ook mee eens, zie tevens mijn tweede argument. Als we de bio-industrie geheel kunnen afschaffen, hebben we daar met zijn allen ook wel wat voor over, toch?
Ik had het gemist, maar er lijkt een strijd los te branden tussen nagemaakte en echte vezels, zie de uitspraken van Willem Bosman, ex-secretaris van de Commissie Richtlijnen Goede Voeding
Nerdie, waarom zou je je extra vezels op deze manier willen eten?
Er komt een hele hoos industrieel gemaakt eten aan die juist aandacht schenkt aan vezels ... maar als je zelf primaire producten klaarmaakt krijg je die er gratis en voor niks bij.
Het is dus een relatief duur product voor luie, cq, van hun voeding losgekomen mensen. Met vlees heeft het strict genomen niets te maken, waarom het dus als zodanig te promoten? Daar heeft Valk gelijk in.
Ben je lui en wil je vezels omdat je verder geraffineerde spullen eet, dan neem je 'Fibre-Plus' oid. Zoiets kan ik me voorstellen. Maar laten we inderdaad ophouden dit vlees te willen noemen. Graag wat meer 'lef' om het product dan maar op zijn eigen waarde te verkopen.
1. Extra vezels zouden een enorm goede aanvulling zijn in het huidige voedingspatroon, waarin zich veel te veel geraffineerde onzin bevindt.
2. Het meeste vlees komt helaas nog steeds uit de bio-industrie, dus hoe minder hiervan uiteindelijk geconsumeerd wordt, hoe beter.
3. Het alternatief, vlees van betere kwaliteit maken en daar meer geld voor vragen, is natuurlijk bepaald niet gericht op de armere consument. Aangezien deze consumenten toch een erg groot deel van de markt representeren, zie ik meer brood (vlees?) in het toevoegen van de genoemde vezels.
Kortom: ik wil het wel proberen, spannend! :-)