Dat stellen Australische onderzoekers nadat ze 1.609 mensen van 49 jaar en ouder gedurende 10 jaar hebben gevolgd. Via een voedingsvragenlijst rapporteerden de deelnemers hun voedingspatroon. Uit die gegevens berekenden de onderzoekers de totale inname van koolhydraten, suikers en vezels, de glycemische index en de glycemische belasting.

Iedere 5 jaar namen de onderzoekers de voedingsvragenlijst af en stelden ze de fysieke en mentale gezondheidsstatus vast van de deelnemers die nog in leven waren. Van de 1.609 mensen van wie ze alle gegevens hadden, waren er 10 jaar later 249 (15,5%) ‘succesvol’ ouder geworden. 610 (37,9%) mensen waren overleden en 750 (46,6%) had een gezondheidsprobleem ontwikkeld.

Bron vezels lijkt van belang
Na analyse van de gegevens bleek dat van alle variabelen vezelinname de belangrijkste factor was om zo gezond mogelijk ouder te worden. “We ontdekten dat mensen met de hoogste vezelinname een 80% grotere kans hadden op een gezond leven. Ze hadden minder vaak last van hoge bloeddruk, diabetes, dementie, depressie en functionele beperkingen,” aldus onderzoeker Bamini Gopinath. Deze associatie werd alleen gevonden voor de vezels uit brood, ontbijtgranen en fruit. Voor groente is deze associatie niet aangetoond. De auteurs schrijven hierover dat "de invloed van de vezels op gezondheid en leeftijd kan variëren afhankelijk van de bron van de vezels."

Het is nog te vroeg om deze resultaten te gebruiken voor voedingsadvies
Hoewel de verwachting was dat de totale suikerinname de grootste impact zou hebben, was dat niet het geval. Gopinath verklaart dit doordat de deelnemers in deze leeftijdscategorie weinig frisdrank gebruikten.

Gopinath zegt dat het nog te vroeg is om deze resultaten te gebruiken voor voedingsadvies, maar hoopt dat andere langlopende cohortstudies ook gaan kijken of ze vergelijkbare verbanden vinden.
Dit artikel afdrukken