Mensen kunnen vet 'ruiken'. Wetenschappers lieten proefpersonen uit verschillende culturen - geblinddoekt - ruiken aan 3 buisjes met melk. Daarvan zat steeds in 1 buisje melk met een afwijkend vetgehalte. De proefpersonen bleken de melk met het afwijkende vetgehalte er feilloos uit te kunnen pikken.

Dat opent perspectieven voor de voedingsindustrie, die voor de uitdaging staat o.a. het vetgehalte in levensmiddelen terug te dringen: alleen nog maar de geur van vet toevoegen, zonder het vet zelf. Wetenschappers moeten dan nog wel uitzoeken welke moleculen precies een rol spelen in het kunnen ruiken van het vetgehalte. "Vetmoleculen zijn over het algemeen niet 'airborne', hetgeen betekent dat het onwaarschijnlijk is dat ze door voedsel te besnuffelen waargenomen kunnen worden", citeert FoodNavigator hoofdonderzoeker Sanne Boesveldt (Wageningen UR). Het onderzoek is gepubliceerd in PloSOne.
Dit artikel afdrukken