Het aantal vetcellen in het lichaam lijkt alleen maar te kunnen stijgen. Vanaf het moment dat een kind geboren wordt, neemt het aantal vetcellen toe en dit aantal stabiliseert op volwassen leeftijd. De grootte van de vetcellen (adipocyten) is wel variabel.

Krimpen en groeien
Tijdens het aankomen en afvallen groeien of krimpen vetcellen. Net als de meeste andere lichaamscellen, gaan ze ook dood. Ieder jaar sterft 10% van de vetcellen af. Ze worden in ongeveer hetzelfde tempo vervangen door nieuwe vetcellen. Ook bij mensen die door bijvoorbeeld een maagverkleining veel gewicht verliezen, blijft de hoeveelheid vetcellen gelijk. De enige manier om vetcellen kwijt te raken is door liposuctie, maar een studie uit 2011 toonde aan dat de vetcellen die op die manier verdwijnen, vaak binnen een jaar weer terugkomen. In dat onderzoek kwam het vet wat weggehaald was uit de heupen terug op de buik.

Vetcellen blijven om vet vragen
“Het feit dat het aantal vetcellen wel toe kan nemen, maar niet af kan nemen, is waarschijnlijk een van de redenen waarom mensen na gewichtsverlies vaak weer aankomen”, zegt Kirsty Spalding, celbioloog Karolinska Instituut in Zweden in The New York Times. “Vetcellen slaan niet alleen vet op, maar scheiden ook eiwitten en hormonen af die de energiestofwisseling beïnvloeden. Na het afvallen worden vetcellen kleiner, vaak nog kleiner dan die van mensen met hetzelfde BMI. Mogelijk geven die kleinere cellen signalen af die het hongergevoel en de vetopslag vergroten." En - als die hypothese klopt - dat zou verklaren waarom gewichtsverlies zo moeilijk vol te houden is.
Dit artikel afdrukken