Denise Minger, een slimme jongedame met een goed werkend verstand, heeft fundamentele kritiek op de adviezen van de USDA gepubliceerd, naar aanleiding van de publicatie van de nieuwste voedingsrichtlijnen, die vergelijkbaar zijn met die van het VC in Nederland.
Minger’s verhaal is hier te vinden. Een samenvatting:
Verzadigd vet wordt afgewezen op basis van ondeugdelijke wetenschappelijke gronden.
De door het USDA gebruikte wetenschappelijke studies bewijzen niets, hooguit dat de vervanging door onverzadigde vetten mogelijk het LDL cholesterol wat verminderen, en dat ook het goede HDL cholesterol aangetast raakt – wat insulineresistentie veroorzaakt. Uit veel aangehaalde studies blijkt juist het positieve effect van verzadigd vet op het HDL-2 cholesterol
• Vervanging van onverzadigd vet door brood en andere koolhydraten leidt tot meer schadelijke triglycerides. Vervanging van verzadigd vet door onverzadigd heeft geen invloed op het triglycerideniveau
• Vervanging van geraffineerde voedingsmiddelen door volkerenproducten laat (logischerwijs) wel een positief effect zien. Maar studies naar ‘paleo-dieten’ , die duidelijk maken dat de mens het beter zonder brood kan, worden genegeerd door de USDA. Op de pagina’s van Minger is meer kritiek op brood te vinden
• Volgens de gehanteerde ‘biomarkers’ scoren transvetten (geharde margarine) beter dan onverzadigde vetten. Dat laat zien dat er iets grondig mis is met de gebruikte biomarkers, want transvetten zijn onbetwistbaar zeer schadelijk voor de bloedvaten
• Het wel gemeten goede effect op het voorkomen van hart- en vaatziekten door onverzadigde vetten heeft een forse bias, omdat de enorme campagne voor onverzadigd vet met name bewust etende/levende mensen aanspreekt, die een veel gezonder algemeen leef- en voedingspatroon kennen
• Gemeten ‘ongezonde’ effecten van verzadigde vetten zijn grotendeels gebaseerd op producten die met (geraffineerde) granen gemaakt zijn. 45% van de verzadigde vet inname komt uit dat soort producten. Dat zegt dan meer iets over junkfood dan over verzadigd vet
• Het promoten van magere melkproducten is nergens op gebaseerd. Vette melkproducten zijn juist positief geassocieerd met het voorkomen van hart- en vaatziekten, aderverkalking, bepaalde kankers en andere doodsoorzaken
Dick Veerman schreef hier onlangs een genuanceerde kritiek op de wetenschapsopvatting van Martijn Katan, een van Nederlands' internationaal bekende 'harde' voedingswetenschappers en toonde aan dat we niet veel met zekerheid kunnen weten, behalve dan over mechansimen waarvoor we heel eenduidige experimenten - in vaktermen 'reductionistische experimenten' - kunnen opzetten. Uit reacties op het stuk bleek dat er onder wetenschappers, ook hooggeleerde, wel degelijk andere ideeen leven over hoe wetenschap kan worden bedreven. Daar komen andere resultaten en hypothesen uit, onder meer de door Minger aangehaalde. En toch halen ze het niet, noch tot de adviezen van de USDA, noch tot die van ons Voedingscentrum.
Het Voedingscentrum is gehouden aan de adviezen van zijn wetenschappelijke raad. Het mag niet verder gaan dan de consensus onder de 'scientific community' die haar adviseert en garant staat voor de kundigheid van zijn adviezen. Niettemin moet geconstateerd worden dat in die adviezen niet doorklinkt dat er op de achtergrond bepaald diepgaande verschillen van inzicht spelen. Die blijven voor het publiek verborgen. Zou het Voedingscentrum dat eerlijk zegt te zijn over eten, daar ook niet eerlijk over moeten zijn?
De werkelijke vraag lijkt te zijn wat wetenschap en wat wijsheid is.
NB: Wie was Denise Minger ook alweer? Ze is dat meisje dat veel stof deed opwaaien omdat ze de beroemde China Study op tal van punten van gevoelige kritiek wist te voorzien.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Verkeerd ! Pardon
ps de spaarzame reacties die ik wel heb gezien, waren getuigenissen van onmacht.
een onmacht die niet hoort bij zo een (in principe) belangrijk instituut. die haar eigen sociale belang te weinig macht bijzet.
Niels,
Elders op Foodlog is al duidelijk geworden, dat de beleidsmakers van het VC dit soort holisme niet nastreven. Ook niet deze benodigde verantwoordelijkheid willen zien en nemen. Zelf opgelegd of opgelegd ? In ieder geval makkelijk - in allerlei opzichten, zowel wetenschappelijk als maatschappelijk/ beleidsmatig.
Helaas is gebrek aan diepgang en verantwoording afleggen zowel voor wetenschap als maatschappij/ politiek desastreus.
Het VC diskwalificeert zichzelf door haar onvolledigheid en afhankelijkheid. En dat is erg jammer.
Frank,
Waarom neem je geen contact op met het voedingscentrum kan je ze het zelf gaan vragen ?
Frank, wij zijn het eens. Methodologisch denken en het denken over methodologie is helaas een vakgebied dat voor velen - wetenschappers incluis - is als hogere wiskunde. En nog veel meer mensen denken dat wetenschap is wat ... we echt weten.
Het zou wat waard zijn als we het denken over wat weten is - 'waarheidstheorie' heet dat in vaktermen, en die is weer gerelateerd aan doelen - in populairdere termen konden bespreken.
Prezwaksy, you're mistaken. Wat kan ik nou tegen 'Wageningen' hebben? Zo is bijv. Van der Ploeg geen Rabbinge, om maar 2 exponenten te noemen.