De onderzoekers van de University of Leeds hebben uitgepluisd wat er allemaal in de mond gebeurt als een mens chocola eet. Hiervoor maakten ze gebruik van pure chocola van Lindt Excellence (met tussen de 70% en 99% cacao) en een robottong. Die robottong heeft een 3D-geprinte tong-achtige structuur, kan worden opgewarmd tot 37 graden en beweegt als een menselijke tong.

Een 'magere' reep met weinig vet, maar gedipt in vette chocola
Naast het vette laagje is er ook een rol weggelegd voor de cacaodeeltjes. Die dragen bij aan het mondgevoel. De onderzoekers hebben verder ontdekt dat in een stuk chocola vooral het vet aan de buitenkant en het vet rondom de cacaodeeltjes belangrijk zijn bij de smaakbeleving. Vet dat dieper in de chocola zit, speelt een beperkte rol. Een 'magere' reep met weinig vet, maar gedipt in vette chocola, zou dus een gezond en smakelijk alternatief kunnen zijn.

De cacaoboter die het vet in chocola levert bestaat uit gelijke delen stearinezuur, palmitinezuur en oleïnezuur. Daarvan zijn de eerste twee vetzuren verzadigd en in verband gebracht met hart- en vaatziekten. Hoe het echt zit weten we nog altijd niet, maar een vermindering daarvan, zoals de onderzoekers voorstellen, lijkt zinvol om mensen ook minder calorieën te laten eten.
Dit artikel afdrukken