Een Canadese Sint-Jacobsschelpenkweker luidt de alarmklok omdat al zijn uitgezette schelpen van de afgelopen drie jaar het loodje hebben gelegd. Het gaat om 10 miljoen dieren. Hij wijt dit aan de verzuring van het zeewater, die weer het gevolg zou zijn van de klimaatverandering. CO2 in de atmosfeer wordt door het oceaanwater geabsorbeerd en daardoor daalt de pH-waarde van het zeewater. Normaal heeft het zeewater bij Vancouver een pH-waarde van zo'n 8.2, maar er zijn nu ook waarden van 7.2 gemeten.
De kweker en het Departmant of Fisheries and Oceans hebben inmiddels al een gezamenlijk onderzoeksproject opgezet om uit te zoeken of de toenemende zuurgraad van het water inderdaad de genadeklap voor de St-Jacobsschelpen (en oesters) betekent. Dat meldt de Huffington Post.
Dit artikel afdrukken
De kweker en het Departmant of Fisheries and Oceans hebben inmiddels al een gezamenlijk onderzoeksproject opgezet om uit te zoeken of de toenemende zuurgraad van het water inderdaad de genadeklap voor de St-Jacobsschelpen (en oesters) betekent. Dat meldt de Huffington Post.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Lijkt me uitermate onwaarschijnlijk dat de CO2 opname tot dusverre tot zulke extreme daling van pH in zeewater leidt. Hier zitten vast en zeker meer haken en ogen aan. Allereerst vereist meten van de precieze pH in zeewater al de nodige kennis.