Nu weten het het dus zeker. Transvetten - door EVMI gek genoeg maar benoemd als verzadigde vetten - zijn niet zo best. Maar nou die melk nog. De gangbare wetenschappelijke opvatting is dat we daar meer eens flink minder van moesten gaan drinken. Ook economen zijn het daar inmiddels over eens, nu de melk in de sloten en op het land wordt geloosd.

Transvetzuren zijn niet alleen slecht voor de mens, maar hebben ook een nadelige invloed op de vruchtbaarheid van de koeien.

Dat blijkt uit een publicatie van de leerstoelgroepen Fokkerij en Genetica en Bedrijfseconomie van Wageningen University in het laatste nummer van het Journal of Dairy Science.

Onderzoeker Robert Demeter analyseerde gegevens over negen groepen vetzuren van 1745 Friesian-Holstein koeien, schrijft de WUR. Hij ging na of de samenstelling van de vetzuren in de melk invloed heeft op de vruchtbaarheid van de koeien. Koeien met lagere hoeveelheden transvetzuren in de melk hadden een significant betere vruchtbaarheid, terwijl de andere vetzuren geen effect hadden op de vruchtbaarheid van de dieren.Milk Genomics
Het onderzoek maakt deel uit van het Milk Genomics Initiative, waarin Fokkerij en Genetica samenwerkt met de Nederlandse Zuivel Organisatie en fokkerijorganisatie Holland Genetics om de kwaliteit van de melk te verbeteren.

Doel is om via selectief fokken meer gezonde vetzuren in de melk te krijgen.


marlous maring
Word lid

Fijn dat je Foodlog leest! Dit artikel is gratis. Wil je dat wij kunnen blijven bestaan? Steun ons dan en word lid. Dat kan al vanaf €5,- per maand.


bron: EVMI
Dit artikel afdrukken