Uit het door de EU gefinancierde NOSHAN project blijkt dat maar liefst 10% van de diervoederstromen vervangen kan worden door afval uit de voedingsmiddelenindustrie. Een dergelijke ingreep heeft een positieve impact op de carbon footprint van dierlijk voedsel.

Wanneer in elke kilo vleeskuikenvoer 10% voedselafval verwerkt zou worden, zou dit 0,3 kg CO2 besparen. Als voor 1% van het Europese vleeskuikenvoer de door NOSHAN ontwikkelde mix gebruikt zou worden, zou dat jaarlijks 620.000 ton CO2 schelen. Naast deze CO2-reductie neemt tegelijkertijd ook de vraag naar ruwe materialen zoals soja en het daarmee gepaarde land-, kunstmest- en pesticidengebruik af.

NOSHAN selecteerde geschikt voedselafval op basis van nutritionele eigenschappen, seizoensgebondenheid, veiligheid, wetgeving en logistiek. Afvalstromen die goed geschikt bleken waren raapzaadoliekoeken, yoghurt, weipoeder, suikerbieten- en olijvenpulp. Met name de olijvenpulp bleek de darmgezondheid van kippen en varkens ten goede te komen.

Alle mogelijke afval- en bijproducten uit de voedingsmiddelen staan in de open access-database van NOSHAN. In vervolgonderzoek bekijkt NOSHAN hoe deze stromen rendabel op de markt gebracht kunnen worden.
Dit artikel afdrukken