Duitse wetenschappers maakten een uitgebreide analyse van de rivieren en waterlopen in Europa op de daarin voorkomende vervuilende en het waterleven schadende chemicaliën. Bij hun onderzoek testten ze op 223 verschillende stoffen, waaronder pesticiden, polycyclische aromatische koolwaterstoffen, brandvertragers op basis van broom en vuilwerende stoffen in verven.

Het resultaat: op 14% van de onderzochte locaties zijn concentraties gevonden die potentieel dodelijk zijn voor waterplanten en vissen, en op 42% zijn de niveaus zodanig dat er mogelijk chronische schadelijke effecten zijn voor het waterleven in de vorm van verminderde vruchtbaarheid of voortplantingsproblemen (geïllustreerd in een kaartje in het bronartikel). Onderzoeksleider Ralf Schäfer zegt in The NewScientist dat het voor het eerst dat naar het hele Europese stroomgebied wordt gekeken en niet alleen naar afzonderlijke waterlopen: "de allerbelangrijkste boodschap van ons onderzoek is dat chemische verontreiniging geen lokaal, maar een grootschalig probleem is".

Het waterleven wordt, zo blijkt uit het onderzoek, het meest bedreigd in de Franse en midden-Europese rivieren, vooral die in de Noordzee uitkomen. Ook het Britse waterleven kampt met veel vervuiling. Het onderzoek is verschenen in PNAS.
Dit artikel afdrukken