Groeimarkt van meer dan $85 miljard
De pilotoperatie vindt plaats in een fabriek in het noorden van Finland. De faciliteit gebruikt een gepatenteerde techniek - Nauvu - om algen en zeewier te splitsen in verschillende fracties. Die worden doorverkocht aan bedrijven in de voedsel- cosmetica-, textiel,- verpakkings-, en landbouwsectoren.
Extracten van de alg kunnen namelijk ook toegepast worden in schoonmaakmiddelen, veevoer, kleding, verpakkingsmaterialen en in plasticvervangers. De missie van het bedrijf is “om de chemische industrie op algen te laten draaien”. De website vermeldt dat de processed algae market in 2026 een omzet van meer dan $85 miljard kan behalen.
Kunstmestuitspoeling leidt tot algenbloei
De grondstof voor de processen haalt het bedrijf dus deels uit de Oostzee. Die zee heeft te maken met giftige algenbloei veroorzaakt door blauwalg. Blauwalgen vermenigvuldigen zich snel en bedekken soms stukken zee met een lengte en breedte van vele kilometers. Algenbloei veroorzaakt zuurstoftekort in het water en blokkeert het zonlicht zodat het zeeleven geen kans meer krijgt; dat verschijnsel noemen we eutrofiëring. De blauwalg kan zich op deze manier voortplanten omdat kunstmest vanuit de omringende landen uitspoelt naar de Oostzee.
Meer dan 97% van de Oostzee lijdt hierdoor onder de gevolgen van eutrofiëring door een overmaat aan stikstof en fosfor. Met 12% van de Oostzee is het heel slecht gesteld. Er spoelen nu wel minder nutriënten uit naar zee dan vroeger, maar de effecten van die vermindering op de algenbloei zijn nog niet meetbaar, zegt de Baltic Marine Environment Protection Commission, de organisatie die als doel heeft om de waterkwaliteit in de Oostzee te verbeteren.
Algen opzuigen
Vanaf drijvende “algenoogsters” worden de algen opgezogen. Daarna scheidt ObO de algen van het water. Ook importeert ObO ongewild zeewier (voornamelijk Sargassum) uit de Caraïben dat daar het zeeleven overwoekert. Het bedrijf is bovendien begonnen met het kweken van Fucus vesiculosus (blaaswier) in de Oostzee.
Ruim gevolgen eutrofiëring op, koop algenproducten
In de toekomst wil het bedrijf 'Nauvu bioraffinaderijen'
opzetten op de plekken in de wereld die het meest geraakt worden door eutrofiëring.
Granström zegt dat het doel is om consumenten over de hele wereld een rol te laten spelen bij het schoonmaken van de Oostzee. Het enige wat je hoeft te doen om te helpen, is de producten te kopen waar de blauwalg in verwerkt is.
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Wouter #11, klopt als een zwerende vinger. De scope van grootschalige zeewierteelt en bioraffinage is een jaar of tien, vooropgesteld dat we nu beginnen. Daar funding voor vinden is geen sinecure. Eigenlijk alleen familiebedrijven aangevuld met EU subsidie resteren.
Om ooit de hele keten te verwaarden zal er eerst een proces moeten komen waarmee je niet één stofje maar de hele plant tot waarde brengt. Dat probeer ik te doen met Algaemy. De producten (eiwit, specialties, energie/plastics, olie, NPK) zullen op een volume van enkele kilo´s moeten worden getoetst in de markt(en), waarna je kunt uitrekenen of het rond rekent op grote schaal. en inderdaad vergt een grote bioraffinaderij zomaar 100 miljoen.
Keerzijde is, dat iedereen begint te snappen dat het zal moeten. Na humanure is gecumuleerde uitspoeling het grootste nutrientenlek. Wil de holle term ´Kringlooplandbouw´ ooit inhoud krijgen, zijn die twee de eerste verdachten.
Boy #12, nee dat zal nooit in de ideale verhouding zijn. Al was het maar omdat N vervalt. Niettemin is de ophoping van nutriënten in zee en oceaan sinds 1850 immens. Zie ook de plotselinge velden Sargassum in de Carieb.
Haha Ton, je vindt het veel te leuk hier. Gewoon leuk mee doen. En als je er even genoeg van hebt, blijf je een paar dagen weg.
Even voor de goede orde: mijn reacties zullen zich beperken tot directe vragen aan mij persoonlijk gesteld. Ik kijk en lees niet meer op Foodlog en volg ook geen discussies meer.
De antwoorden:
Nano plastics kunnen volgens mij een plantencel niet binnendringen. In een studie zou dat blijken.
Overigens kunnen zware metalen wel degelijk opgenomen worden door planten en dus ook algen. Nu is het zo dat een plant in principe zijn eigen nutriënten opname regelt als het aanbod gebalanceerd is. Zware metalen zijn nu niet direct de gemakkelijkst mobiele en opneembare stoffen, dus er moet wel een zeer grote onbalans in aanbod zijn wil een plant zoiets opnemen.
Ten aanzien van de kosten, denk ik dat je ongeveer 2x de kosten zit qua landbouw oogst op vers gewicht als je het doet op de manier waarop Olmix het doet: net op de rand van zee en strand in ca 1 m water Max. En dan alleen losgeslagen zeewier. Dit wordt gedaan met een soort rijdende harvester.
De kosten worden pas groot als je het om gaat rekenen op droge stof. Want dat is een paar procent. En dan komst de extractie nog in verschillende trappen.
#9 "Erik, vergisten lijkt me een optie om uitgespoelde mineralen weer aan land te krijgen."
Ik gok een andere Erik...??
Erik, vergisten lijkt me een optie om uitgespoelde mineralen weer aan land te krijgen.
Jopie, voor filterfeeders zoals mosselen die ook in het zelfde water leven wordt wel eens gewaarschuwd voor zware metalen en gifstoffen ophoping geloof ik. Zoiets bedoel ik. 0.5 % microplastics is veel. Maar ik heb eens gehakseld stro gezien dat met (plastic)touw en al door de hakselaar is gegaan. Dan kom je er wel ja.