Wie dacht dat drugs - verdovende middelen zoals zoals cocaïne, heroïne of XTC - zorgen voor het meeste geweld, komt bedrogen uit. In de VS staat alcohol met stip bovenaan, ver boven cocaïne of crack. In The Washington Post analyseert Harold Pollack, onderzoeker op het gebied van de volksgezondheid, het verband tussen alcohol en dodelijke geweld.

Alcohol werkt drempelverlagend
Bij moorden blijkt alcohol vaker een rol te spelen dan welke andere verdovende middelen ook, zelfs als je die bij elkaar optelt. In de VS blijkt uit onderzoek dat bij ongeveer 40% van de mensen die in de gevangenis zitten voor gewelddadige misdaden alcohol in het spel was. Vooral bij moorden, verkrachting en huiselijk geweld is vaak sprake van alcoholmisbruik. Dat komt doordat alcohol grenzen doet vervagen en vaak tot agressief gedrag aanspoort. Dat verklaart meteen dat ook bij de slachtoffers van gewelddadige misdaden vaak sprake is van (fors) alcoholgebruik. Ook slachtoffers verliezen grenzen uit het oog en zijn daardoor kwetsbaarder of minder voorzichtig.

Statistieken
Pollack illustreert zijn analyse met gegevens uit het Illinois Violent Death Reporting System, over ruim 3.000 moorden uit de periode 2005-2009. Vier op de 10 slachtoffers hadden alcohol in hun bloed, 1 op de tien cocaïne - en daarvan had de helft ook alcohol gedronken. Verder bleek tweederde van alle slachtoffers van Afro-Amerikaanse afkomst te zijn, en maar 11% blank. Van de slachtoffers was 86% van het mannelijk geslacht en werd in 73% van de gevallen een vuurwapen gebruikt. Bij jongeren (15-25 jaar) was alcohol de enige regelmatig aangetroffen verdovende middel - vaak ook het enige middel waar zij vrij eenvoudig (en goedkoop) aan kunnen komen. Cocaïne (en heroïne) komt vrijwel alleen bij slachtoffers van boven de 35 jaar voor.

Er zijn wat lichtpuntjes aan deze sombere alcoholhorizon: behandeling van iemands alcoholprobleem kan recidive terugdringen. Onder de Affordable Care Act (Obamacare) komt zorg onder handbereik voor een groep van 4 miljoen Amerikanen met een alcoholprobleem die tot nu toe buiten alle regelingen vielen. Verder pleit Pollack voor het verhogen van de staatsaccijnzen op alcohol en het terugdringen van reclame voor alcoholhoudende dranken in sport - als voorbeeld noemt hij de sponsoring van boksen en vechtsporten als 'ultimate fighting' door biermerken. Dat stelt een wel heel slecht voorbeeld.

Alcohol verantwoordelijk voor 3,3 miljoen alcoholdoden wereldwijd
Eerder dit jaar kwam de Wereldgezondheidsorganisatie met een rapport waaruit bleek dat alcohol wereldwijd voor 1 dode per 10 seconden verantwoordelijk is - inclusief moorden en geweldsmisdrijven. En in de VS blijkt alcoholgebruik drie dagen per jaar van de levensverwachting van de gemiddelde Amerikaan af te knabbelen.
Dit artikel afdrukken