Zojuist verschenen in Spil: 'Wetenschap en beleid vertillen zich aan overgewicht'. Innovatie-ambtenaar Hans Rutten en journalist Joost van Kasteren schreven een artikel dat een stoeptegel gooit in de vijver van ons overgewicht: als we niet weten waar het aan ligt, hoe durven we dan met een stalen gezicht maatregelen voor te stellen die eerder geen dan wel effect zullen hebben?

Rutten, die op persoonlijke titel schreef, en Van Kasteren besluiten hun artikel met een pleidooi voor een moratorium op obesitasmaatregelen:

Concluderend: een moratorium op voedingsadviezen is op zijn plaats. Zorg eerst voor een betere onderbouwing van de gezondheidsrisico’s van overgewicht door het niveau van epidemiologische associaties te overstijgen; zorg voor betere data over prevalentie, energie-inname en energieverbruik; en zorg voor fatsoenlijke bewijsvoering van de effectiviteit van interventies, vergelijkbaar met de bewijsvoering van de effectiviteit van geneesmiddelen. Voor de voedingswetenschap zover is, lijkt het enige valide voedingsadvies vooralsnog te zijn: 'Burger, maak je niet dik … om overgewicht.'

Arend Voortman van Spil en de auteurs stemden er mee in om hun conclusie hier onderwerp van een openbaar debat te laten zijn: riskeren beleidsmakers geen vertrouwenscrisis als straks zal blijken dat dehuidige anti-obesitasmaatregelen - stoplichtjes, Daily Amount-adviezen, IKB-vinkjes, GKK-klavertjes en allerhande Convenanten en mogelijk zelfs belastingmaatregelen en premie-incentives bij ziektekostenverzekeringen - straks niet zullen blijken te hebben gewerkt? Dat risico is immers levensgroot.
Wat denken de lezers van foodlog.nl?

Download hier de pdf van het artikel in Spil.
foto: Guervos, La mujer de rojo



De resultaten van foodlog.nl's poll van afgelopen week:
Dit artikel afdrukken