Drie dagen sneeuw en ijs en de Parijzenaars kunnen naar hun verse groenten fluiten. Of er dubbel voor betalen, schrijft Le Figaro. Door de hevige sneeuwval is het vrachtverkeer rondom de stad tot stilstand gekomen en vrezen supermarkten lege schappen. Weekmarkten tonen lege kramen en zelfs de grootste versmarkt van Europa, Rungis, kampt met een verstoorde aanvoer. Naar verwachting zullen de groenteprijzen bij de schaarse aanvoer fors oplopen. Dat wordt nog verergerd doordat het door de voorspelde koudegolf moeilijk is vollegrondsgroenten te oogsten. "De prijs van prei zal tegen het einde van de week van €2,40 naar €5,90 opgelopen zijn", voorspelt een marktkoopman in de krant.
Le Figaro - Grand froid : risque de pénuries de certains produits frais à Paris
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
€60 miljoen schade per dag, schat de Franse transportsector na de sneeuwdagen in Le Figaro. Bij winkels, apotheken, ziekenhuizen en restaurants zijn tekorten ontstaan. De transportsector claimt een schadevergoeding van de Franse staat omdat de 'willekeurige' en niet-op-elkaar-afgestemde communicatie en maatregelen hun logistiek onnodig zou hebben beperkt.
Dank Jan Peter, dat is een stuk duidelijker.
Jos, voor mij is zelfvoorzienend geen issue. Als je meer duurzame landbouw wil in Nederland, dan kan de consequentie zijn dat minder mensen van eigen land kunnen eten. En de vraag is of dat dan zo erg is.
#28. Jan Peter, ik weet niet of Jip & Janneke dit kunnen volgen hoor, ik niet in elk geval. Wat bedoel je nu precies te zeggen? Want je hebt het over minder mensen van eigen land en wel meer zelfvoorzienend, maar dan maar een kwart van de bevolking? Dat is dan weer niet erg. Kortom, ik ben in verwarring, maar dat zal aan mij liggen.
Eens kijken Hendrik of ik het voor je in Jip en Janneke taal kan uitleggen:
We hebben het niet over input van buiten (dat doen we de laatste 40 jaar al). We hebben het over de hoeveelheid input van buiten. En die zal met grondgebonden veehouderij, biologisch, natuurinclusief of welke termen jij er nog meer voor hebt, duurzaam misschien, wel toenemen. En kunnen we misschien van eigen land niet jouw 4,22 miljoen monden voeden, maar misschien nog maar 2,9 miljoen. En wat zou dat? Hoeveel input hebben we nu al nodig van uit het buitenland? Stel dat het nodig zou zijn meer zelfvoorzienend te worden (waarschijnlijk is de wereld dan allang vernietigd), hoe snel kunnen we dan omschakelen?
Ik zeg niet dat grondgebonden veehouderij, biologisch, natuurinclusief de heilige graal is, alleen dat jij op verkeerde aannames de boel loopt af te branden.