Niettemin heeft Katan gelijk. Groenten en fruit zijn vermoedelijk met name gezonder om wat Henk en Ingrid er niet door binnenkrijgen. Dat is belangrijk nieuws. Groenten en fruit zijn namelijk niet zomaar gezond op zichzelf. Dat is voedsel nooit. Wel zijn er foute voedingspatronen die ervoor zorgen dat je veel te veel van het ene of het andere binnenkrijgt en veel te weinig van wat anders.

De Nederlandse verssector komt met een manifest. Stroecken schrijft onder meer: De essentie van het manifest is dat we de kracht van verse, pure basisproducten onvoldoende benutten. We moeten veel meer de natuurlijke kracht van de producten communiceren. En we moeten ons niet door prof. Katan en consorten laten verleiden om per stofje uitspraken te doen of het wel of niet gezond is.
Vorige week hoorde ik Katan op de radio weer zeggen dan niet bewezen is dat groente en fruit gezond zijn. De trend in de wetenschap is dat we veel 'holistischer' moeten denken. Wat is het effect van groente als geheel? Of van zuivel als geheel? En als we dan luisteren naar mensen als Michael Pollan dan is er geen twijfel meer. Gelukkig zijn de Katans steeds meer in de minderheid.


We hopen maar dat het niet luidt tot een advies om vooral veel appels, peren en druiven te eten. Dat is prima voor de verkopen, maar ze barsten van de suiker. En ook daar word je dus moddervet van.

De zuivelaars willen ongetwijfeld dat we meer kaas in plaats van frites en chips gaan eten. Maar dacht u nou echt dat dat is wat Michael Pollan bedoelt met 'vote with your fork'?

Katan verdient best kritiek. Maar pas vooral op voor marketeers, of ze nou van links of van rechts komen!
Dit artikel afdrukken