Verspakketten zijn voordeliger dan alle ingrediënten los kopen, stelde de Consumentenbond recent vast. Maar is zo’n pakket, met allemaal afzonderlijk verpakte producten wel duurzaam?

Volgens voedselverspillingsonderzoeker Toine Timmerman van Wageningen University kun je ze met een gerust hart kopen. Verpakkingen maken maar 5% uit van de totale voetafdruk, zegt hij in de NRC. De overige 95% komt voor rekening van het voedsel.

Vorig jaar verspilden Nederlanders ruim 34 kilo voedsel, blijkt uit de jongste cijfers. Een achtste daarvan is zelfs nog nooit uit de verpakking geweest en gaat als het ware regelrecht uit de boodschappentas de Kliko in.

Dan is een verspakket duurzamer. Dat kook je om te beginnen in één keer helemaal op. Je houdt geen halve ui of losse bloemkoolroosjes over. Dat is grote winst. Wat je weggooit, is de verpakking en die bestaat uit recyclebaar FSC-karton met een plastic zak eromheen, die goed te scheiden is.

Nu nog staat op de meeste pakketten - behalve soep - dat je zelf vlees moet toevoegen. Laat vlees nu het voedingsmiddel zijn met de grootste klimaatbelasting. Minder vlees zet pas echt zoden aan de duurzaamheidsdijk, méér dan minder verpakking. Dé verduurzamingstip voor verspakketten komt dan ook van consumentenvoorlichter Milieu Centraal: geef ook een vegetarische optie bij elk pakket.
NRC - De verpakking richt minder schade aan dan al dat weggegooide eten
  • Deel
Druk af