Daarop vroegen wij Bens of hij dacht dat 'gewone mensen' dat ook zouden begrijpen.
Nee, zei @lientje67 die schrijft voor een landbouwblad, "die weten sowieso nulkommanul van snavelkappen bij pluimvee". Wij vroegen haar of ze dan 17 miljoen Nederlanders naar de snavelkapschool zou willen sturen.
Vandaar de vraag aan u: moet Nederland naar school of moeten de snavelkappers hun snavel houden?
Snapt u het probleem?
Het is een duivels dilemma. Als je stopt met snavels kappen, moet je het hele houderijsysteem waar je decennia lang aan hebt gewerkt, veranderen. En dat met van die klote beesten die elkaar bij het minste of geringste helemaal doodpikken. En als kippenboer weet je dat je nog minstens een decennium werk hebt om die moordmachines weer een beetje in toom te krijgen door ze te slim af te zijn. Het is zelfs niet ondenkbaar dat het wel 20 jaar gaat duren. Dan kost het vele tientallen miljoenen dieren, die een moorddadige dood zullen sterven.
Nou .... Renger Witkamp, hoogleraar in de voedingsleer, twitte dat hij er niks van snapte. Dicht in de buurt van zijn werkplaats Wageningen ziet hij duizenden ongekapte kippen die elkaar met rust laten. Hoe kan dat, vraagt hij zich af.
Nederland, weet u wat u wilt of roept u maar wat? U mag immers beslissen. U gaat niet voor niets naar de stembus. Daarmee kiest u zowel de regering als het parlement dat de regels maakt, ook al denken boeren daar kennelijk het hunne van.
Fotocredits: Pet Rooster, Thomas Hawk
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Dat klopt Dick we maken er zelf ook een potje van dat komt mede door de verdeeldheid onder de veehouders een biologische pluimveehouder heeft andere belangen dan de intensieve pluimveehouder. Overigens is het ook lastig een probleem wat jij niet hebt en de ander wel heeft soms moeilijk te begrijpen. De pluimveehouders kiezen het beste voor hun kippen om de snavel af te kappen omdat het toekomstig leed en infecties kan voorkomen, het is kiezen tussen kwaden en dijksma kiest het ergste kwaad. Geen een pluimveehouder wil ochtends een half opgegeten dode kippen zien.
Jordi #42, ja dat weet ik nog goed. Nog beter weet ik hoe daarna de kippenbonzen reageerden op een gedachte om erover te communiceren. Om te huilen. Boeren maken er zelf ook een potje van.
D. de Jong, je zegt precies wat ik denk. Ik heb - maar helaas niet waar ik nu ben - een prachtige foto van een vd eerste ladingen hebben in het Rondeel bij Barneveld; daar ooit zelfgemaakt. Dat waren gelaserde dieren. Prachtig gedaan. Heb jij foto's, cq. kun je aan foto's komen van verschillende soorten 'kapsnavel'? Mail ze me, want ik hang ze met plezier aan dit artikel.
Vraag aan Belderbos: heb jij wel eens een kip met een lasersnavel gezien en heb je gezien hoe dat gebeurt?
D. de Jong zegt in deze lijn iets waar je niet op reageert. De ergste bloedbaden vinden namelijk 's nachts plaats. Als het gebeurt, vind je honderden dode, verminkte kippen op een hoop de volgende ochtend.
We hebben wel een hele discussie over snavelkappen. Wat foto's zou heel wat verduidelijken. Als je ziet hoe nu of 10 jaar geleden de snavels behandeld worden dan is dat dag en nacht verschil. De laatste jaren gebeurt dit via een infrarood methode welke alleen maar het scherpste puntje raakt. Je houd een mooie ronde snavel over. Terwijl 10 jaar geleden de snavels met een heet scherp mesje werden gekapt. En je had dan veel meer afwijkingen zoals bovenstaande foto. Dit soort afwijkingen kom je bijna niet meer tegen . Ik niet. En ik let er wel altijd op.
Dick B jij kan makkelijk van de zijlijn dingen zeggen, maar dingen zitten niet zo eenvoudig in elkaar als jij denkt. Zelfs biologische uitloopkippen die jij zo geweldig vindt gebeurt dat ze met kale plekken rondlopen. Ook al geef je ze al de ruimte ze pikken elkaar toch. ooit gehoord van de pikorde? waarschijnlijk niet Dick B. De marges zijn nog steeds krap, voerprijzen rijzen de pan uit. en over het antibiotica, antibiotica kost alleen geld en levert geen rode cent op.