Voedsel met een hoge glycemische index is bijvoorbeeld witbrood, aardappelpuree, pasta, koekjes en snoep. Ze worden ook wel 'snelle koolhydraten' genoemd omdat ze zorgen voor een snelle en vooral ook hoge piek in je bloedsuikerspiegel. Zodra die piek voorbij is, geven je hersenen een nieuw en heel specifiek hongersignaal af: je wilt weer hetzelfde soort eten. Je brein vertelt je dat weer zin hebt in eten met een hoge glycemische index. Het risico op verslaving is daarmee geboren.

Dit blijkt uit een nieuw onderzoek uitgevoerd door onderzoekers van het Boston Children's Hospital en gepubliceerd in The American Journal of Clinical Nutrition. Zij gaven 12 mannen met overgewicht of obesitas milkshakes te drinken en observeerden daarna in een MRI wat er in hun hersenen gebeurde gedurende de 4 uur na het eten van de shake. De milkshakes waren hetzelfde van smaak, uiterlijjk en calorie-gehalte. Het enige verschil was dat de ene helft snelle koolhydraten bevatte en de andere helft langzame.

In de MRI bleek dat bij de eters van de snelle koolhydraten de hersengebieden voor beloning en 'cravings' (hunkeringen naar bepaald soorten eten) gestimuleerd werden, gebieden die ook een rol spelen bij verslaving. Eten met een hoog-glycemische index lijkt de dopamine-afgevende pleziercentra van de hersenen te activeren. De hoog glycemische shake deed het bloedsuikerniveau sterk stijgen, maar na vier uur ook weer sterk dalen. Die daling ging gepaard met sterke hongergevoelens en een in de hersenen goed waarneembare activering van de 'nucleus accumbens', het gebied in de hersenen dat bij verslaafd gedrag betrokken is. Deze waarneming deed onderzoeksleider David Ludwig opmerken: “hierdoor rijst de vraag of bepaalde soorten eten wellicht verslavend zouden zijn".

Volgens Ludwig kan minder hoog glycemische koolhydraten eten obese individuen helpen beter om te gaan met hun hunkeringen en hun neiging tot overeten te beheersen. De Nederlandse neuro-endocrinoloog Susanne La Fleur reageerde in de Volkskrant iets afwachtender op het onderzoek: 'Dat hoeft niet voor iedereen te gelden. Het ging hier om dikke mannen. De hersenen van dunne mannen kunnen anders reageren. Ook reageren hersenen van vrouwen vaak anders als het om eten gaat.'

Fotocredits: 'Mini milkshakes', Mark H. Anbinder
Dit artikel afdrukken