In Nederland is alles vers. Zelfs als het bevroren is geweest. Met kip moet het van 'Europa' maar eens afgelopen wezen. De Nederlandse supermarkten, verenigd in het CBL, willen dat niet. Vers moet van hen nepvers mogen blijven. Het argument dat ze daarvoor geven, is stof om over na te denken:
- het is nu alleen bedoeld voor kip, maar de regel kan zomaar overslaan op alle vleessoorten
- straks mogen ook vleeswaren die aangevroren worden om snel gesneden - 'gesliced' - te kunnen worden niet meer vers heten
- als dat niet meer mag, worden vlees en vleeswaar fors duurder

Vers ontdooide Zuid-Amerikaanse en Thaise kip is heerlijk goedkoop. Weet u hoe dat gaat? Het vlees wordt daarginder vers ingevroren. Het komt hier aan op grote pallets die vers worden ontdooid. Daarna wordten er verse kipvleeswaar en van die kipspiesjes van gemaakt die het zo heerlijk doen op de dezer dagen populaire BBQ. De vleeswaar wordt daarna vers aangevroren om vervolgens vers van het mes te kunnen worden gesneden. De kipspiesje gaan eerst nog een keer de diepvries in, want dan zijn ze langer houdbaar eer ze weer vers ontdooid kunnen worden om het schap bij de super in te kunnen.

Er zijn vlezen die een keer of vijf vers bevroren en weer even vers ontdooid worden. Is daar voedingstechnisch iets mis mee? Welnee, maar het is niet vers en misschien ook wel minder lekker. Maar wel goedkoop.Ik ben het eens met het CBL. Nepvers moet je niet willen terugdraaien. Het zit zo diep in de Nederlandse super - en, niet te vergeten, horeca - dat het verse elan van Europa een bedreiging is van de bovenste plank. Vers, daar moet je niet eens meer over willen praten in Nederland. Maak de klant gewoon duidelijk wat hij eet, want nu gaat hij er ook niet dood van en mist''ie de kwaliteit van iets beters niet. Niks protest dus tegen 'Europa'. Als het CBL wijs is, gaat het zijn klanten gewoon vertellen dat er niks mis is met diepvries. Iemand die wel 'vers' doet, moet maar een nieuw begrip introduceren: niet bevroren geweest.

Ja, ik ben een beetje cynisch omdat ik zo moet schateren om het kijkje achter de schermen dat het CBL ons onbedoeld zomaar gunt.

Dit artikel afdrukken