Zeg knoflook en je denkt aan bolletjes gedroogde knoflook in een netje (vaak uit China) of zo'n fraaie rozegetinte vlecht uit Frankrijk. Dat is nou precies niet het product waar het bij Arjan om draait. Hij teelt verse knoflook. Glanzend witte bollen met een fris groen steeltje, mild van geur en smaak.

Familiebedrijf in de polder
Arjan teelt al knoflook sinds 1985. In de Wieringermeer, waar zijn familie in 1938 naar toe verhuisde. Arjans vader, Jan Biesheuvel, was een innovatieve akkerbouwer die het avontuur niet schuwde en bijvoorbeeld een koelhuis bouwde voor het drogen en verwerken van uien. Arjan ging op diezelfde weg voort, maar dan met knoflook. In 2005 waagde hij de stap naar het zelf verwerken van de verse knoflook.

Verwerking
Eén van de eerste producten was gehakte verse knoflook, in een potje. Alleen knoflook, met een klein beetje zeezout en citroenzuur voor de houdbaarheid. Met het product deed Arjan Biesheuvel mee aan de Smaak van Nederland. Omdat hij zelf niet bij de finaleronde kon zijn, stuurde hij zijn vader Jan, 'om een paar potjes af te leveren'. Vader Jan moest tot zijn verrassing alleen ook nog even het verhaal erbij houden, maar dat ging hem uitstekend af. De gehakte verse knoflook werd uiteindelijk tweede!

Inmiddels bestaat de productenlijn uit gehakte verse knoflook, ook biologisch, met kruiden of zonnebloemolie, knoflookmayo, -ketchup, -aïoli, -roomsoep, -kaas en knoflookmarinade. Biesheuvel Knoflook ontwikkelt de producten zelf en ze zijn te koop in de webshop en bij diverse adressen door het hele land.

Frustratie
Voor Arjan was het nog niet genoeg. Jaren investeerde hij in het veredelen en ontwikkelen van de juiste rassen, uitzoeken van de best geschikte grond, optimaliseren van de oogst(machines), opslag en verwerking en het creëren van een afzetmarkt in Nederland. Nog altijd verdwijnt het overgrote deel (95%) van de verse knoflook die de 3 telers in Nederland telen naar het buitenland. En steeds opnieuw liep Arjan er tegenaan dat Nederlanders helemaal niet bekend zijn met verse knoflook. Twee bolletjes in een netje, dat is toch vers? Nee dus, die bolletjes zijn gedroogde knoflook van soms wel een jaar oud.

Dus zette Arjan zijn zinnen op een boek, vol 'heerlijke recepten en boeiende weetjes' over verse knoflook. Om dit bijzondere product, van eigen bodem nog wel, dat van kop tot kont te verwerken is, eens goed in de schijnwerpers te zetten.

'Een heerlijk boek'
Het boek kwam er, dankzij het niet aflatend doorzettingsvermogen van Arjan. Het is een frisgroen getint kookboek met zo'n 40 recepten, waarin gerenommeerde chefs als Alain Caron en Onno Kokmeijer een bijdrage leveren. Tientallen foto's en informatieve teksten maken het een naslagwerk en kookboek ineen.

kookboek knoflook biesheuvel


Tijdens een feestelijke bijeenkomst op 3 juni jl. werd het boek ten doop gehouden. Kosten noch moeite, technologie noch logistiek werden gespaard om Dick Veerman, voorzitter van die in de familie Biesheuvel roemrucht geworden Smaak van Nederland-ronde, het eerste exemplaar te laten overhandigen aan vader Jan. Het was een prachtig feest, aan de vooravond van een zeer geslaagde Open Dag die ruim 2.000 mensen naar Biesheuvel Knoflook lokte.

'Onze boom is geveld'
Gisteren bereikte ons het droevige bericht dat Jan Arie Biesheuvel, vader Jan, op 17 juni overleden is. Twee weken na die feestelijke avond waarop hij het eerste boek in ontvangst nam. Gelukkig staat hij in het boek zoals we hem ons zullen blijven herinneren: een kleurrijke, krachtige en vooral hartelijke man.

Als eerbetoon: de hartverwarmende knoflookroomsoep van Irene Biesheuvel, de vrouw van Jan en moeder van Arjan. Het is het eerste recept in het boek.

Knoflookroomsoep
Ingrediënten:
- 600 gr bollen verse knoflook
- 30 ml olijfolie
- zout
- 1 l groentebouillon
- 1 flinke ui
- 30 gr boter
- 40 gr bloem
- 250 ml kookroom
- grof gemalen peper

Bereiding (120 minuten):
- Verwarm de oven voor op 160 graden
- Snijd de stengels van de bollen verse knoflook in fijne ringetjes, fruit deze even aan en zet ze weg.
- Snijd de bollen verse knoflook in tweeën en doe ze in een ovenschaal. Pof de bollen met de olijfolie en een snufje zout 45 minuten in de oven. Schep regelmatig om. Maak ondertussen 1 l groentebouillon.
- Neem de knoflook uit de oven en laat deze afkoelen. Pel de tenen uit de harde vellen en gooi de vellen weg.
- Snipper de ui fijn. Verhit de boter in een soeppan en fruit de uien op een laag vuur.
- Voeg de tenen knoflook en de bloem toe en laat deze al roerend 2 minuten garen.
- Voeg de (koude) bouillon beetje bij beetje al roerend toe, zodat de bloem goed oplost en breng de soep aan de kook. Draai het vuur laag en laat de soep 20 minuten zacht koken met het deksel schuin op de pan.
- Neem de pan van het vuur en pureer de soep met een staafmixer.
- Voeg de kookroom toe en verwarm het geheel nog 10 minuten door op een laag vuur.
- Voeg grof gemalen peper en zout naar smaak toe.
- Garneer de soep af met de gefruite ringetjes van de knoflookstengels. Bruschetta met een tomaten-knoflookmengsel zijn er lekker bij.

verse knoflook uit de grond
Dit artikel afdrukken