Volgens de Federale Gerechtelijke Politie Antwerpen gaat het om 2 aan elkaar gelinkte gerechtelijke onderzoeken naar 'een vermoede grensoverschrijdende fraude met mest', schrijft De Standaard. Het ene onderzoek spitst zich volgens de krant, die zich al langer met mestfraude bezighoudt, toe op de Quirynen Groep. Het bedrijf is zowel actief in de hele keten, van akkerbouw, veeteelt, zuivelindustrie tot de mestverwerking.
Het andere onderzoek richt zich op Fertikal, een van de grootste mestverwerkers van Europa die wereldwijd exporteert en heeft ook dochterbedrijven in Nederland. Ook de Vlaamse overheid is betrokken en zal zich burgerlijke partij stellen in het gerechtelijk onderzoek, zegt minister Zuhal Demir van Omgeving, Justitie en Handhaving. Overtredingen van de milieuwetgeving zijn "puur crimineel gedrag dat het milieu en de gezondheid van de Vlamingen in het gedrang brengt."
Mestfraude
Binnen Europa is de verwerking van mest aan strenge regels gebonden. Zowel Nederland als Vlaanderen produceren meer mest dan de akkerbouw kan ontvangen; veehouders moeten het teveel afvoeren. Dat kost hen geld. Juist in het grensgebied is het relatief gemakkelijk om met mest te frauderen, omdat de mestboekhoudingssystemen in Nederland en België van elkaar verschillen.
Het internationale onderzoek is gericht op twee verschillende soorten fraude. Mesthandelaren zouden te grote hoeveelheden mest vervoeren en de cijfers manipuleren waardoor het lijkt of er minder fosfor en stikstof afgevoerd wordt, schrijft de NRC; de Nederlandse krant onthulde in 2017 een grote mestfraude. Een andere onderzochte fraude is het verwerken van mest in vergistingsinstallaties (co-vergisters). Daarbij zouden opzettelijk illegale producten (organisch afval uit de voedingsindustrie) in een Nederlandse co-vergister verwerkt zijn. Bovendien zou dit bedrijf ten onrechte subsidie van de Nederlandse overheid hebben gekregen.
Op 30 november krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ik was een keer ca 10 jaar geleden op de grote vergister van Quireinen, de zwendel die je daar zag en opviel, binnen 5 Minuten zie ik hier nog niet genoemd, is wel in beeld hopelijk.
De vrachtwagens met groge kippenmest kwamen via de weegbrug 't terrein op, draaide achter een rondje, pakte kopje koffie en reden met nieuwe papieren, via de weegbrug weer weg. Korten navraag leerde, die gaan het gehygieniseerde mest nu naar Frankrijk.
Onderdeel van de grote installatie daar is een mest/digistaat droger die met restwarmte droogt en hygieniseert.
Alleen kwam de al droog aangevoerde mest nooit van de vrachtwagen.
Was goede handel begreep ik destijds wel, euro's per ton verschil, en dat met 1 rondje over de weegbrug.
Als ik Omzigt de laatste tijd zie, dan lijkt hij zich onderworpen te hebben aan het Wopke regime.
#13, Jos, kamerleden zijn horig aan de partijlijn, types als Omtzigt, die van de kiezers een eigen mandaat had, een uitzondering.
Dat ook nog.
Dan zorgt Rutte dat zijn partij weer de grootste wordt......ook dat nog.
Overheden maken wetten. En ook slechte wetten komt men mee weg. Om de eenvoudige reden dat wetten altijd burgers treffen, nooit de makers. Zelfs als wetten de overheden lijken te treffen.
1x per 4jaar mag je overheden afrekenen op slechte wetten. En een enkeling lukt dat via rechtsgang. Ook dan is de burger de sjaak.
Jos Verstraten #9 Ik zeg niet dat je zomaar wetten en regels moet overtreden en moet gaan frauderen als de regelgeving krom is, maar het moet niet zo zijn dat de overheid met dingen wegkomt waar een normaal persoon flink in de problemen raakt.