"Zemelen zijn een deel van de graanvruchten. Het zijn de met de zaadhuiden vergroeide vruchtwanden en kiemen, die vrijkomen bij het tot meel malen van de korrel. De fijne zemel bestaat uit de zaadhuid en de grove zemel uit de vruchtwand. Zemelen zijn rijk aan voedingsvezels en bevorderen daardoor de stoelgang. Als de voeding hoofdzakelijk uit geslepen rijst bestaat, waar de zemelen en de kiem dus van verwijderd zijn, kan door een tekort aan thiamine beriberi optreden." Zo beschrijft Wikipedia de goede eigenschappen van wat wij in de volksmond volkoren producten noemen.
Sinds een jaar of vijf hebben boeken als Broodbuik ervoor gezorgd dat zelfs volkoren brood in de ban ging. We zouden er dik van worden en er allerhande zogenaamde low grade inflammations van krijgen.
9% lagere sterftekans
Zojuist komt echter Harvard met resultaten op basis van een zeer uitgebreide studie die duidelijk maken dat volkoren graan beslist gezond is. De consumptie ervan verlaagt het risico op hart- en vaatziekten en laat mensen daarom langer leven. In concreto: mensen die dagelijks een portie volkoren binnenkrijgen verlagen hun sterfterisico uit hoofde van hart- en vaatziekten met 9% en hun algemene sterftekans met 5%.
De resultaten werden gepubliceerd op JAMA. De Vlaamse Morgen en de Britse Daily Telegraph bevelen op basis van het nieuwe onderzoek onmiddellijk een dagelijks bordje havermoutpap aan, de favoriet van de door voedingswetenschappers dikwijls als speculatief weggezette Voedselzandloper van Kris Verburgh.
Onderzoekers onder leiding van Hongyu Wu van de Harvard School of Public Health baseerden zich op twee grote studies. De ene was de Nurses' Health Study met de gegevens van 74,000 vrouwen tussen 1984 en 2010. De andere was de Health Professionals Follow-Up Study met bijna 44,000 mannen die gevolg werden tussen 1986 en 2010. Alle deelnemers waren aan de start van de onderzoeken vrij van kanker en hart- en vaatziekten.
Minder rood vlees verlaagt sterfterisico met 20%
Met name (rood) vleeseters die meer graan en minder vlees eten, hebben een fors lager ziekte- en sterfterisico van 20% ten opzichte van de vleeseters. Voor de ontwikkeling van kanker maakte de andere verhouding in inname geen verschil. Wie overstapt, oogst op basis van het onderzoek, een flink uitgesteld levenseinde.
De onderzoekers schrijven: "Het vervangen van een dagelijkse portie geraffineerde granen of rood vlees met een portie volkoren granen is geassocieerd met een lagere mortaliteit door hart- en vaatziekten. Vervanging van geraffineerde granen leidt tot 8 procent lagere sterfte. Vervanging van rood vlees verlaagt de sterftekans met 20%."
NB (toegevoegd op 6 jan. om 12:39h) : een zestal lezers stuurde ons de weergave van dit onderzoek in NRC Handelsblad en vraagt ons wat we vinden van de daarin gedane bewering. Het bericht van de wetenschapsredactie van de NRC herstelt de ouderwetse bruine boterham in ere tegen - zo voelt de tekst aan - het modieuze low carb ('anti-tarwe en anti-zetmeel') gedoe. Iedere volkoren boterham méér per dag en gelijktijdig minder van iets anders (vlees, zeggen de onderzoekers zelf) zou je 5% meer kans geven op een langer leven. Het artikel spreekt echter niet in termen van boterhammen en al evenmin over een vergaande substitutie van 'iets anders' door graanproducten.
Fotocredits: 'porridge and granola', anasararojas
Dit artikel afdrukken
Sinds een jaar of vijf hebben boeken als Broodbuik ervoor gezorgd dat zelfs volkoren brood in de ban ging. We zouden er dik van worden en er allerhande zogenaamde low grade inflammations van krijgen.
9% lagere sterftekans
Zojuist komt echter Harvard met resultaten op basis van een zeer uitgebreide studie die duidelijk maken dat volkoren graan beslist gezond is. De consumptie ervan verlaagt het risico op hart- en vaatziekten en laat mensen daarom langer leven. In concreto: mensen die dagelijks een portie volkoren binnenkrijgen verlagen hun sterfterisico uit hoofde van hart- en vaatziekten met 9% en hun algemene sterftekans met 5%.
De resultaten werden gepubliceerd op JAMA. De Vlaamse Morgen en de Britse Daily Telegraph bevelen op basis van het nieuwe onderzoek onmiddellijk een dagelijks bordje havermoutpap aan, de favoriet van de door voedingswetenschappers dikwijls als speculatief weggezette Voedselzandloper van Kris Verburgh.
Onderzoekers onder leiding van Hongyu Wu van de Harvard School of Public Health baseerden zich op twee grote studies. De ene was de Nurses' Health Study met de gegevens van 74,000 vrouwen tussen 1984 en 2010. De andere was de Health Professionals Follow-Up Study met bijna 44,000 mannen die gevolg werden tussen 1986 en 2010. Alle deelnemers waren aan de start van de onderzoeken vrij van kanker en hart- en vaatziekten.
Minder rood vlees verlaagt sterfterisico met 20%
Met name (rood) vleeseters die meer graan en minder vlees eten, hebben een fors lager ziekte- en sterfterisico van 20% ten opzichte van de vleeseters. Voor de ontwikkeling van kanker maakte de andere verhouding in inname geen verschil. Wie overstapt, oogst op basis van het onderzoek, een flink uitgesteld levenseinde.
De onderzoekers schrijven: "Het vervangen van een dagelijkse portie geraffineerde granen of rood vlees met een portie volkoren granen is geassocieerd met een lagere mortaliteit door hart- en vaatziekten. Vervanging van geraffineerde granen leidt tot 8 procent lagere sterfte. Vervanging van rood vlees verlaagt de sterftekans met 20%."
NB (toegevoegd op 6 jan. om 12:39h) : een zestal lezers stuurde ons de weergave van dit onderzoek in NRC Handelsblad en vraagt ons wat we vinden van de daarin gedane bewering. Het bericht van de wetenschapsredactie van de NRC herstelt de ouderwetse bruine boterham in ere tegen - zo voelt de tekst aan - het modieuze low carb ('anti-tarwe en anti-zetmeel') gedoe. Iedere volkoren boterham méér per dag en gelijktijdig minder van iets anders (vlees, zeggen de onderzoekers zelf) zou je 5% meer kans geven op een langer leven. Het artikel spreekt echter niet in termen van boterhammen en al evenmin over een vergaande substitutie van 'iets anders' door graanproducten.
Fotocredits: 'porridge and granola', anasararojas
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Volkoren granen gezonder dan geraffineerde granen is nu denk ik wel duidelijk, daar zijn toch wel een aantal onderzoeken over geweest. Maar ik ben nog altijd benieuwd of ze een keer kunnen vergelijken met 'geen granen op lange termijn', dat is de vraag die nog altijd open staat.
Otto, voor dat gegeven (op basis van 25 jaar) noemen de onderzoekers een afname van de mortaliteit van 5%.
Wat doet Harvard nu weer. Hele meute zelfbenoemde dieetprofeten brodeloos maken ok, maar toch niet mij een biefstukje ontzeggen? Is rood vlees nu de dader? Wat is de aanbevolen hoeveelheid rood vlees? Wat valt daar over te zeggen? Helemaal in de ban?
Dick #2 Ah, het niet eten van granen geeft dan dezelfde uitkomst (qua mortaliteit) dan het wél eten van granen? Waar staat dat trouwens, in de full-text? Kan dat verder niet terugvinden.
Het is dit soort wetenschap en communicatie waar je niet zo vrolijk van wordt. Het is epidemiologie en dus kan causaal verband niet worden aangetoond. Dat wordt wel gesuggereerd. Daarnaast is vooral het effect van granen op totale sterfte met 5% ongelooflijk klein. Ter vergelijking: de enige epidemiologisch studie die causaliteit liet zien was het effect van roken op klein-cellige longkanker (Doll & Hill). Het gemeten verband was een factor 20, niet een factor 0,05% zoals hier gemeten. Het verband dat Doll & Hill vaststelden was 400x zo groot. Daarnaast waren er geen alternatieve verklaringen voor de mogelijke associatie en dus kon geconcludeerd worden dat er sprake was van een causaal verband.
Dit zegt gewoon niets, maar staat aan de basis van de continue stroom aan 'weetjes' die helemaal geen kennis zijn. Kris Verbrughs boek staat er ook vol mee.
Otto maakt daarnaast het terechte punt dat er geen graanvrije arm in het onderzoek zit.