Beste Dick,
Vorige week was ik op de borrel van het symposium Arts en Voeding, een symposium voor huisartsen over voeding. Hier lopen allerlei professoren van allerlei UMC’s en ik werd voorgesteld door een kok met een Michelin ster, tevens hoogleraar Gastronomie (Peter Klosse) aan een belangrijke man met een zwaar netwerk in beide relevante ministeries (VWS en EZ). Ik stelde mij voor als Irene van de Voort, en voordat hij zijn naam zei, riep hij uit “Ohhh, consumenten zijn klootzakken!” We waren wel meteen vrienden, maar dit kan natuurlijk niet. Dus ok, ok…. ik zal een column voor je schrijven. Over Arts en Voeding.

Het symposium Arts en Voeding is opgezet door Voeding Leeft. Dit is een stichting met een deelnemersraad met allerlei medische hoogleraren van allerlei UMC’s en ook een Wageningse professor doctor ingenieur. Er zitten ook twee boeren in deze deelnemersraad, en ik heb die mazzel, ok, ik geeft toe, omdat ik een keer een (betaald) artikel had geschreven voor “Bouillon!” over hoe lekker vet is.

Omkeerbaar
Het symposium ging dit jaar over hart-en vaatziekten, vorig jaar over diabetes. Beide ziekten blijken omkeerbaar. Dit is voor “gestudeerde mensen” na te lezen in het verslag dat binnenkort verschijnt op de website van Arts en Voeding. Ook op de Twitter hashtag #artsenvoeding kun je veel vinden. Hier het voorproefje van het symposium:
Verzadigd vet lijkt niet langer de grote boosdoener te zijn. Volgens Prof. Dr. Mozaffarian gaat het veel meer om de kwaliteit, oorsprong en bewerking van het vet en de calorie in het algemeen. Hij noemt de effecten van de moderne bewerkte voeding, met juist veel ‘lege’ calorieën, dusdanig groot dat onze gezondheid in gevaar is. Prof. Dr. Dariush Mozaffarian is cardioloog en epidemioloog aan o.a. de Harvard School of Public Health. Op 29 mei presenteert hij op het 4e Arts en Voeding Congres zijn visie op de huidige mondiale voedselvoorziening en gezondheidszorg. Dit landelijke congres staat dit jaar speciaal in het teken van voeding en het hart.

Vers, hartig en met beestjes
Ik hoorde tijdens de borrel wat dan de remedie is en wat je dus moet eten om deze ziekten om te keren (te genezen dus). Het kan echt niet simpeler: vers, hartig en met beestjes.

Dus vers, dat wisten we al; sla en fruit. Hartig, dat is volvet. Dus volvette kaas en worst en vooral geen suiker. En met beestjes. Dus je darmflora moet je koesteren. Eet bacteriën. Niet te bang voor beestjes, maar lekker tuinieren in je darmen. Met een moeilijk woord: gefermenteerde producten. Alles waar bacteriën het product voor ons hebben samengesteld en daar in de darmen nog even mee door gaan.

Het best bewaarde geheim van de zuivelindustrie is dat zuivel gemaakt wordt met bacteriën. Mensen vinden bacteriën eng. Die tijd is voorbij, bacteriën zijn gezond
Volvette gefermenteerde zuivel
Op het congres werd vooral volvette gefermenteerde zuivel aanbevolen. Dit is dus gewoon volle yoghurt, volle kwark, boter, karnemelk en kaas!!! Ik begreep even niet waarom de zuivelindustrie niet vooraan zat bij dit congres. Het best bewaarde geheim van de zuivelindustrie is dat zuivel gemaakt wordt met bacteriën. Mensen vinden bacteriën eng. Die tijd is voorbij, bacteriën zijn gezond, noodzakelijk zelfs.



Maar goed, er zat gelukkig dus wel een boer bij de borrel van dit congres. En boeren zuivelen soms zelf. Ze leveren hun melk dan niet af aan de industrie. Dit zijn de boeren van de boerderijzuivel. Zij werken volvet natuurlijk. En de kaas, de echte volvette Goudse boerenkaas, een eeuwenoud recept, blijkbaar nog steeds gezond, wordt gemaakt met een echt authentiek boerenzuursel met veel verschillende soorten bacteriën, waar uw darmen lekker mee aan de slag kunnen!



Dus weg met al die smakeloze light rommel met suiker in uw koelkast. Suiker afzweren kost ongeveer 3 weken, daarna vind je het vies. Ga lekker aan de kaas en worst. Kokosvet, voor de vegetariërs. Hartig is heerlijk, veel meer smaaknuance dan suiker. En als het ook nog gefermenteerd is, krijgt de smaak echt diepgang. Dat friszure van melkzuurbacteriën in zuivel, wie het waardeert, kan niet meer zonder.

Suiker afzweren kost ongeveer 3 weken, daarna vind je het vies
Op de terugweg naar huis, luisterde ik op radio 1 naar Mangiare, een interessant eetprogramma. En? Het eerste Nederlandse boek over fermenteren is uit: Verrot lekker van Christian Weij!! Geweldig boek, lees wat fermenteren is, wat die fantastische beestjes allemaal voor ons maken, en eet nooit meer anders.

Ik had dit eerste exemplaar van hem al gekregen, want hij woont in Ede, of all places, en daar hoort Lunteren ook bij. In de gemeenteraad van Ede zijn we bezig met het World Food Center. Daar moeten we ook zeker iets gaan doen met de lifestyle-interventies van Voeding Leeft. En Christian Weij for Food-president in Ede.

Fotocredits: Boerderijzuivel: boterproeverij, Foodlog Media
Dit artikel afdrukken