Op 2 juli sloot de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) slachterij Gosschalk in Epe. Dat gebeurde nadat beelden naar buiten waren gekomen die duidelijk als mishandeling van dieren voor de slacht konden worden getypeerd. Jumbo, Albert Heijn en McDonald's stopten de samenwerking met Gosschalk. Het Wroetvarken staakte de slacht van zijn varkens bij de slachter waarmee de boeren achter het concept samenwerken in een stichting.

Dinsdag 31 augustus mag het bedrijf onder strikte voorwaarden weer gaan slachten. Dat liet de NVWA vandaag, maandag 30 augustus, weten.

In juli en augustus werden vier door Gosschalk opgestelde verbeterplannen door de NVWA afgekeurd. In het vijfde en nu goedgekeurde heeft de slachterij een toezichthouder welzijn aangesteld die het welzijn van aangevoerde slachtdieren moet waarborgen. Gosschalk betaalt de kosten uit eigen zak.

Alle medewerkers moeten bovendien een opleiding volgen om met levende dieren te mogen werken. Zolang ze die niet hebben gevolgd, mogen ze niet met nog levende dieren werken. Volgens de NVWA zal "daarnaast wordt de productiesnelheid flink omlaag gebracht. Ook dat is om het dierenwelzijn te verbeteren". Het cameratoezicht wordt ruim verdubbeld van 12 naar 29. Dat moet, zegt de NVWA, "dode hoeken voorkomen". De camera's zijn aangesloten op kunstmatige intelligentie die automatische kan detecteren en waarschuwen als er iets misgaat met het welzijn van de dieren. De beelden kunnen worden opgevraagd door de NVWA. In de praktijk is het bekijken daarvan een zo grote klus, dat de waarschuwingen alleen zin hebben als het bedrijf ze intern opvolgt.

De directie van slachterij zegt blij te zijn met de heropening en meteen 'vernieuwende en bovenwettelijke maatregelen' te hebben doorgevoerd.
Reageer
  • Deel
Druk af