Vanaf 1 mei staat op de kassabon van supermarkten aangegeven dat het totaalbedrag 'inclusief verpakkingsbelasting' is. In 2008 moeten de fabrikanten van verpakte levensmiddelen in totaal 240 miljoen euro aan verpakkingenbelasting afdragen. Daarvan gaat 115 miljoen euro rechtstreeks naar het Afvalfonds. Of de prijs van producten door de belasting omhooggaat, is vooralsnog onduidelijk. Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) verwacht dat wel. Fabrikanten zullen de belasting doorberekenen aan de supermarkten en die zullen dat op hun beurt bij hun klanten in rekening brengen, stelt het CBL.
bron: AD met dank aan foodholland
Op 30 november krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Als de hygiënewetgeving voorschrijft dat een product verpakt moet worden, en over diezelfde verpakking wordt vervolgens door diezelfde wetgever behalve BTW ook nog eens een verpakkingsbelasting geheven, ben je dan als overheid bezig met het verhogen van een bewustwordingsniveau, of ben je aan het graaien?
Interessante situatie.
Het is inderdaad de verpakker die de prijs zou moeten betalen, en dan wel a rato van het verpakkingsgewicht/kg product. Zo wordt de glazen perrierfles weer stukken duurder dan de plastic Spa van anderhalve liter.
Let echter wel dat de verpakking van vlees en kip e.d. ook een bewaarfunctie. De meeste voedingsproducten onder folie zijn begast, wat de houdbaarheid verlengt. Verder zorgen verpakkingen ook voor gebruiksvriendelijkheid (plakjes kaas blijven niet meer kleven aan elkaar etc etc? ) De verpakking voegt dus wat aan de extrinsieke kwaliteit toe.
Ik blij een verwoe aanhanger van "gewone" slagers en bakker, die nauwelijks afval meegeven en dan de openbare markten bijvoorbeeld.
"Volgens Mei Li Vos van de PvdA zal de verpakkingsbelasting wel effect hebben. Zij verwacht dat consumenten bedrijven onder druk gaan zetten om hun producten te verkopen zonder overbodige verpakking. Dat is in het buitenland ook gebeurd, aldus Vos."
1. Wat is er precies in het buitenland gebeurd/veranderd?
2. Waren de omstandigheden in het buitenland vóór die betreffende veranderingen gelijk aan de huidige situatie in Nederland?
3. Heeft de consument wel de mogelijkheid om eisen te stellen aan verpakkingen?
4. Zullen de eventueel doorgevoerde consumenteneisen misschien leiden tot hogere fabricagekosten waardoor de bespaarde verpakkingsbelasting rechtstreeks naar de fabrikant toegaan om de hogere kosten te compenseren?
5. Is er wel nagedacht over deze maatregel?
Hetzelfde als wanneer je het groen van je prei afhaalt en zegt dat je dat niet wilt betalen. Of de aardappelen vast gaat schillen. Duhuh.