Het onderzoek richt zich op de mogelijkheden om de eierschalen te gebruiken als vulmiddel om verschillende plastic-kwaliteiten 'op te dikken', waarmee allerlei toepassingen in zicht komen, van schaaltjes voor kant-en-klaar maaltijden tot winkelinrichtingen.

Ter illlustratie van de omvang van de afvalstromen, voert AFN Just Egg op, producent van hardgekookte eieren en mayonaise uit Leicester. Just Egg verwerkt 1,3 miljoen eieren per week. Dat levert zo'n 10 ton aan eierschalen op, een jaarlijkse afvalstorting van 480 ton. Om al die tonnen te mogen storten, moet 30.000 pond op tafel gelegd worden. Geld dat het bedrijf liever besteed aan werkgelegenheid of research.

Professor Andy Abbott, de leider van het onderzoek, zegt “The ultimate goal is to use the egg shells in packaging to protect egg products – giving a second lease of life to the egg shell in the very role it was created for … a true case of recycling.” Het project voorziet in het betrekken van een aantal Britse ei-producerende of verwerkende MKB bedrijven.

Mensen die zelf kippen houden, geven de eierschalen aan hun kippen terug. Die gebruiken ze weer om nieuwe eieren te maken, zegt de hobbyboer.

Fotocredits: jamesonf
Dit artikel afdrukken