Afgelopen donderdag stemde de Duitse bondsdag over een wetsvoorstel dat de kosten van het opruimen van plasticafval bij de producenten van dat vuil neer gaat leggen. Het wetsvoorstel is aangenomen. Voortaan komen de kosten die gemaakt worden om parken en straten schoon te houden en openbare afvalbakken te legen voor rekening van de verpakker.

Het idee is dat bedrijven die plastic wegwerpproducten produceren een plastic-heffing gaan betalen als bijdrage tegen milieuvervuiling. Denk bij plastic wegwerpproducten aan wegwerpbekertjes, lichte draagtassen, vochtige doekjes, ballonnen en tabakfilters, schrijft Der Spiegel. Het opruimen van de troep die dit soort producten geven, kost steden en gemeenten nu vele miljoenen. Uit die heffing die de producenten betalen, moeten steden gecompenseerd worden voor hun schoonmaakkosten; voor het eerst vanaf 2025.

Volgens de Duitse Vereniging van Steden zijn de plannen voor een zwerfvuilfonds een goed begin, maar gaan ze niet ver genoeg. Algemeen directeur Helmut Dedy zegt dat het voor de opruimkosten niet uitmaakt of het wegwerpafval van plastic, karton of aluminium is. De Vereniging van Steden zou graag zien dat het fonds uitgebreid wordt met meer wegwerproducten en meer materialen.

In Nederland is op 1 januari 2023 de Uitgebreide Producentenverantwoordelijkheid (UPV) ingegaan. Die verplicht producenten van wegwerplastic mee te betalen aan het opruimen van zwerfafval én consumenten aan te sporen zwerfafval te voorkomen. Het is deel van een waaier aan maatregelen om wegwerpplastics te verminderen en meer plastic in te zamelen en recyclen. Deze maatregelen komen voor uit de Europese Single-use plastic richtlijn (SUP richtlijn).

De bijdragen die de Nederlandse plasticproducenten betalen zullen worden uitgekeerd aan overheidsorganisaties die zwerfafval inzamelen en opruimen. De UPV geldt voor onder andere de ook in Duitsland aangepakte wegwerpbekertjes, lichte draagtassen, vochtige doekjes, ballonnen en tabakfilters.
  • Deel
Druk af