Een tegendraads geluid. Wat is nou waar?

Het verpakken van voedingsproducten is vaak beter voor het milieu dan goederen aanbieden zonder een doos of zakje eromheen. Goed verpakken verhoogt de houdbaarheid van voedsel en voorkomt dat er veel wordt weggegooid. De verpakkingsbelasting is vanuit dat oogpunt geen goede maatregel. Dat stelt hoogleraar dr. ir. Roland ten Klooster van de Universiteit Twente.
Het Nederlandse bedrijfsleven koopt ieder jaar voor 3,5 miljard euro aan verpakkingen. Van alle afval die in Nederland geproduceerd wordt komt 3% voort uit verpakkingen. Jaarlijks gaat er 5 miljard euro verloren aan producten die worden weggegooid. Een groot deel daarvan betreft voedingsproducten.

In de supermarkt wordt gemiddeld 15% van de producten vernietigd omdat de producten over de houdbaarheidsdatum zijn. Volgens Ten Klooster is dat mede een gevolg van ondeugdelijke verpakkingen. De hoogleraar vindt het zinvoller om naar het vervoer van producten te kijken. Voor het vervoer van een kilo aardbeien uit Chili naar Nederland is 2 tot 3,8 kilogram kerosine nodig. Die brandstof wordt niet belast, maar het bakje van 20 gram waarin de aardbeien verkocht worden wèl.


bron: Telegraaf met dank aan foodholland
Dit artikel afdrukken