Wicky brengt zijn sap in een nieuwe verpakking op de markt, met daarop de vermelding ‘30% minder suiker’. Met een sterretje daarachter met de verduidelijking dat het 30% minder is dan vergelijkbare kinderdranken.

De ophef ontstond omdat Wicky in de nieuwe verpakking 7,3 gram suiker bevat, terwijl Wicky in de oude verpakking 4,7 gram bevat. Dat betekent dat de nieuwe Wicky maar liefst 55% meer suiker bevat dan de oude Wicky. Lees maar:

Nu Refresco de belangrijkste productielijn van Wicky natuurlijker wil maken, zijn die zoetstoffen vervangen door stevia en echte suiker en bevatten dus alle reguliere pakjes Wicky 7,3 gram suiker
Hoe zit dat?
Navraag met de afdeling marketing van producent Refresco leert dat dit alleen geldt voor Wicky Framboos. De overige smaken van Wicky bevatten altijd al 7,3 gram suiker, maar bij Wicky Framboos was dit deels vervangen door zoetstof. Nu Refresco de belangrijkste productielijn van Wicky natuurlijker wil maken, zijn die zoetstoffen vervangen door stevia en echte suiker en bevatten dus alle reguliere pakjes Wicky 7,3 gram suiker.

Naast deze verpakking van Wicky is ook de nieuwe lijn ‘Wicky Zero’ op de markt. Deze drankjes bevatten 0,5 gram suiker en verder zoetstoffen. “Je kan dus kiezen of je een natuurlijker product wil met suiker, of een product met zoetstoffen zonder suiker”, aldus Refresco.

Minder suiker dan andere dranken
De claim op de verpakking dat in Wicky 30% minder suiker zit dan in andere kinderdranken klopt volgens Refresco wel. Ook is het suikergehalte in Wicky de laatste jaren sterk gedaald, omdat er meer focus ligt op het verlagen van het suikergehalte. Een kort onderzoekje in mijn voorraadkast leert me inderdaad dat die 7,3 suiker relatief laag is. Dubbelfriss bevat 6,6 gram suiker per 100 ml, Jumbo appelsap 11 gram en Capri-Sun 9,5 gram.

Verwarrend? Ja. Misleidend? Nee. Wel een beetje dom. Je moet nu eenmaal rekening houden met bijdehante twitteraars die niet bellen maar retweeten.
Dit artikel afdrukken