Ach, de jeugd. Altijd op zoek naar de volgende kick. Tegenwoordig komt die uit het een roes, lol en gekke waarnemingen veroorzakende lachgas. De overheid maakt zich daar zorgen over, schrijft het FD. Een derde van het uitgaanspubliek gebruikt het spul uit de slagroomspuit, bijna 90% daarvan is tussen de 15 en de 29 jaar. Patroonfabrikanten zijn blij, zij merken de stijgende vraag.

Hoe schadelijk lachgas is, blijft de vraag. Het Trimbos-Instituut, onderzoeksbureau voor verslavingen, drukt zich in een factsheet voorzichtig uit. Combineren met heel veel alcohol kan gevaarlijk zijn. Duizeligheid, hoofdpijn en misselijkheid zijn de voornaamste symptomen. Wie het heel lang heel bont maakt kan gaan lijden aan Vitamine B12-gebrek. Het RIVM ziet bij normaal gebruik geen effecten voor de gezondheid en toezichthouder NVWA ziet geen reden om op te treden.

De meeste van de 600 miljoen lachgaspatronen, die jaarlijks worden verbruikt, komen van buiten Nederland. Hoezeer de verkoop de laatste jaren is gestegen is onbekend.


Het Financieele Dagblad - Jeugd in een roes, overheid bezorgd, en de slagroommarkt is de lachende derde
Reageer
  • Deel
Druk af