Mensen die minder goed zoet proeven, kiezen voor zoetere producten. Dat menen onderzoekers van Cornell University vast te kunnen stellen op basis van een experiment.
De aanpak van de onderzoekers bestond uit het tijdelijk onderdrukken van de zoete smaakpapillen van de proefpersonen, waarna zij zelf suiker moesten toevoegen aan flauw smakende mengsels. “Hoe meer mensen hun gevoeligheid voor zoetheid verloren, hoe meer suiker ze wilden in hun eten”, aldus onderzoeker Robin Dando. De aanname dat een verminderde smaakgevoeligheid en obesitas een verband hebben bestaat al langer. Volgens de onderzoekers zou het kunnen dat mensen hun eetgewoonten aanpassen om zo aan intensievere prikkels te komen om een beloningsgevoel te krijgen.
Of plotselinge onderdrukking van smaakwaarneming een valide experiment is, is geen uitgemaakte zaak. Zo is de hoeveelheid zout die aan brood wordt toegevoegd bijvoorbeeld over de jaren heen verminderd. Dat wordt gedaan vanuit de aanname dat mensen niets merken van een geleidelijke afname van smaak.
De Morgen - Verminderde smaak doet mensen zoeter eten
De aanpak van de onderzoekers bestond uit het tijdelijk onderdrukken van de zoete smaakpapillen van de proefpersonen, waarna zij zelf suiker moesten toevoegen aan flauw smakende mengsels. “Hoe meer mensen hun gevoeligheid voor zoetheid verloren, hoe meer suiker ze wilden in hun eten”, aldus onderzoeker Robin Dando. De aanname dat een verminderde smaakgevoeligheid en obesitas een verband hebben bestaat al langer. Volgens de onderzoekers zou het kunnen dat mensen hun eetgewoonten aanpassen om zo aan intensievere prikkels te komen om een beloningsgevoel te krijgen.
Of plotselinge onderdrukking van smaakwaarneming een valide experiment is, is geen uitgemaakte zaak. Zo is de hoeveelheid zout die aan brood wordt toegevoegd bijvoorbeeld over de jaren heen verminderd. Dat wordt gedaan vanuit de aanname dat mensen niets merken van een geleidelijke afname van smaak.
Nou echt niet hoor, ik koop elke week ongzoete Boer'n pap van de Zuivelhoeve die ik moet bestellen bij Totaalvers en die zijn echt stukken lekkerder dan het baggerzoete vanillevla toetje wat ik vorige week 1x probeerde. Die heb ik dan ook nog niet eens de helft van gegeten. Ik vind ook alleen maar goede pure chocola van minimaal 72% lekker, al enkele jaren geen enkele zoetmaker meer op mijn aardbeien en ga zo maar door.
En ja, die pap is ECHT ongezoet, zit niet eens zoetstof in, zelfs geen lange lijsten met conserveermiddelen enz. De ongezoete (magere) vla is wel gezoet met zoetstoffen, term op die bakjes van ongzoet klopt dus niet, die zal ik dan ook nooit bestellen