Mensen die minder goed zoet proeven, kiezen voor zoetere producten. Dat menen onderzoekers van Cornell University vast te kunnen stellen op basis van een experiment.

De aanpak van de onderzoekers bestond uit het tijdelijk onderdrukken van de zoete smaakpapillen van de proefpersonen, waarna zij zelf suiker moesten toevoegen aan flauw smakende mengsels. “Hoe meer mensen hun gevoeligheid voor zoetheid verloren, hoe meer suiker ze wilden in hun eten”, aldus onderzoeker Robin Dando. De aanname dat een verminderde smaakgevoeligheid en obesitas een verband hebben bestaat al langer. Volgens de onderzoekers zou het kunnen dat mensen hun eetgewoonten aanpassen om zo aan intensievere prikkels te komen om een beloningsgevoel te krijgen.

Of plotselinge onderdrukking van smaakwaarneming een valide experiment is, is geen uitgemaakte zaak. Zo is de hoeveelheid zout die aan brood wordt toegevoegd bijvoorbeeld over de jaren heen verminderd. Dat wordt gedaan vanuit de aanname dat mensen niets merken van een geleidelijke afname van smaak.
De Morgen - Verminderde smaak doet mensen zoeter eten
  • Deel
Druk af