Ziekenhuizen moeten meer aandacht besteden aan ondervoeding. Onderzoekers van de Medische Universiteit van Wenen deden wereldwijd onderzoek onder 91.245 patiënten naar factoren die bepalen of patiënten wel voldoende voeding binnenkrijgen. Beperkte mobiliteit, onbedoeld gewichtsverlies en een lage voedselinname in de week voorafgaand aan de ziekenhuisopname blijken goede voorspellers voor slecht eten tijdens het ziekenhuisverblijf. Met name vrouwen, jonge kinderen en ouderen vertonen die patronen. Volgens onderzoekleider Karin Schindler moet het eetgedrag van deze patiënten extra gemonitord worden omdat goed eten belangrijk is voor een voorspoedig herstel. Bij slechte eters kunnen speciale maaltijden en aandacht het herstel bevorderen.
medicalXpress - Not eating enough in hospital?risk factors are the same all over the world
Lees ook
-
4
+Jeugd groeit onbeschermd op in een vijandige voedselomgeving 14 dec 2021
-
1
+‘Ook tijdens tweede golf weinig overbelaste weegschalen door coronakilo’s’ 13 dec 2020
-
0
+Goede droomslaap houdt eetlust muizen - en wellicht mensen - constant 7 aug 2020
-
0
+(Onder)voedingsonderwijs: ondergeschoven kindje in verpleegkunde-opleiding 14 mrt 2019
-
1
+Beter in de bak dan aan tafel in Australisch bejaardenhuis 15 feb 2018
- 1 Aantal Britten in ziekenhuis door ondervoeding verdrievoudigd 28 nov 2016
- 3 Ziekenhuis Rijnstate beveelt ondervoed kind junkfood aan 8 nov 2016
- 0 ‘15% van patiënten bij opname al ondervoed’ 15 mrt 2016
-
191
+‘Landbouw is de meest destructieve industrie van deze planeet’ 23 dec 2015
- 0 Seniorenbrood uit de magnetron: zonder korst 24 feb 2014
Weer zo'n typisch onzin onderzoek. Wat was de achtergrond en wat was het doel?
Background: Inadequate nutrition during hospitalization is strongly associated with poor patient outcome, but ensuring adequate food intake is not a priority in clinical routine worldwide. This lack of priority results in inadequate and unbalanced food intake in patients and huge amounts of wasted food.
Objectives: We evaluate the main factors that are associated with reduced meal intake in hospitalized patients and the differences between geographical regions.
Bij achtergrond stond ook "unbalanced". Bij het doel bleef alleen "reduced" over. Kortom: het onderzoek stelde niet aan de kaak of ziekenhuisvulling cq -voer überhaupt voedzaam en gezond is, evenmin als het aan de kaak stelde hoe smerig het eten in ziekenhuizen is. Of is dat alleen in Nederland het geval?
Als ik zie wat mijn schoonouders bij de diverse opnames in Utrecht voorgeschoteld kregen zou je denken dat de ziekenhuiskeuken een een-tweetje speelt met BigPharma om de patiënt vooral nóg zieker te maken: allemaal suikerzooi, zonder vitaminen en mineralen.
Ander voorbeeld: een patiënt krijgt sondevoeding, Fantomalt van Nutricia. Klinkt als FANTA en het is bijna ook alleen maar die frisdrank, kijk naar de samenstelling. Koolhydraten 96%, 2mg natrium en verder totaal géén mineralen, sporenelementen en vitamines. Ja, daar knap je van op, medisch verantwoord!