De verkoop van biologische babyvoeding valt het meest op. In 2017 groeide de markt met 23%; in 2018 zette die groei door met nog eens 18,3% ten opzichte van 2107. Daarmee is babyvoeding verreweg de grootste stijger binnen de productgroep ‘droge kruidenierswaren’ in de supermarkt.
Van alle babyvoeding in de markt is inmiddels 18% biologisch. Een dergelijk aandeel wordt in de supermarkt alleen benaderd door biologische eieren (ruim 15%), terwijl de eerstvolgende grote biologische categorieën - zuivel (4,3%) en aardappelen, groente en fruit (4%) - daar een flink eind bij achterblijven.
Speciaalsupermarkt Ekoplaza ziet biologisch eten voor het jonge kind stijgen in de belangstelling. Volgens Charlotte van Kessel, category manager bij Ekoplaza, is die trend vooral sterk onder ouders die zelf nog niet helemaal biologisch eten, maar het wel voor hun kind willen. Klanten die zelf veel biologisch kopen, maken volgens Van Kessel de prakjes voor hun spruit het liefst zelf "vanwege de voorkeur voor onbewerkte voeding". Om onder de residu-norm voor bestrijdingsmiddelen te blijven, raadt Ekoplaza aan om babyvoeding te maken met biologische ingrediënten.
Gangbare supermarkten stellen overigens vrijwel zonder uitzondering normen aan hun leveranciers die ver onder de wetenschappelijk vastgestelde Acceptable Daily Intakes (ADI's) en de wettelijke Maximale Residu Limiet (MRL's) liggen. Aldi hanteert de strengste normen, stelden foodwatch en Milieudefensie vast.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Gonneke, daar gaat hierboven Charlotte van Kessel van Ekoplaza op in: zij zien juist die doelgroep naar biologisch trekken.
Die bio-potjesmensen zitten in het voorportaal van doe-het-zelf.
Wat ik me dan afvraag, meer nog dan het waarom van bio baby prut is waarom mensen die kennelijk erg bewust bezig zijn met de voeding van hun kind gaan voor potjeseten ipv zelf gekookt voedsel. Dan weet je pas echt precies wat je je kind te eten geeft.
O, en weet je, voedsel voor kinderen hoeft niet gepureerd te worden als je wacht tot ze echt vast voedsel aankunnen.
Otto je te veel ongerust maken werkt niet positief voor je gezondheid.
Maar goede dingen doen helpt meer.
Denk dat burgers en voedselproducenten in conclaaf moeten willen we echte stappen gaan maken richting gezondere voeding. Er is vanuit kennis, aders dan wetenschap, veel over te zeggen.
Heb nu informatie dat de wetenschap, deze richting, omtrent inhoudelijke gezondheid van ons voedsel geen wetenschappelijk onderzoek gedaan heeft.
Ken een aantal wetenschappers die ons gelijk geven en graag willen werken aan de wetenschappelijke onderbouwing. De kennis is er nu de wetenschappelijke onderbouwing nog.
Is bij mij een film opgenomen waar ik uiteen zet hoe het zo is gekomen onder de titel,
Maakt moderne landbouw onze voeding ongezond?
Veel kijk plezier en laat ons de handen ineen slaan de mogelijkheden zijn er. Het is uiteindelijk zo de markt bepaald en daarom is het raadzaam dat boeren en burgers elkaar ontmoeten en samen bepalen welke kwaliteit gewenst is en hoe die te bereiken.
Het gaat over gemiddelden in het onderzoek, dus hopelijk hebben ze de verschillen er daarmee al uitgehaald. En het lijkt consistent, ook in andere onderzoeken, geven ze aan.
Andere rassen met meer voedingswaarde bedoel je? Klinkt als een goede zet om te standaardiseren toch, als ze meer voedingswaarde hebben? Waarom probeert men niet de voedingswaarde te optimaliseren eigenlijk?
En als alle gewassen opeens gemiddeld 30-40-50% minder nutriënten zouden hebben, zou ik me toch zorgen gaan maken eigenlijk. Lijkt me niet wenselijk. Maar ja, wie ben ik.
#13 Otto, in grote mate ... ja. Die 30% valt snel te verklaren door een lager droogstof gewicht. Ook zijn er andere rassen, langzamer groeien, etc. En die 30% gaan geen 'snars' extra doen voor jou of mijn gezondheid. Wist je dat de biologische variantie van de inhoudsstoffen tussen vruchten die op het zelfde moment geplukt zijn van dezelfde boom, wel honderden procenten kullen schelen? Dus alles wat in de tiental-procent range zit zegt me niks.