"Het hele jaar word je als consument uitgelachen en voor de gek gehouden door handige marketeers van voedingsbedrijven. In de verkiezing om het Gouden Windei kan de consument zelf lachen om de doorgeprikte marketingonzin van de genomineerden", stelt Sjoerd van de Wouw, campaigner bij foodwatch.

Foodwatch organiseert dit jaar voor de vijfde keer de Gouden Windei-verkiezing. De voedselwaakhond nomineerde 7 kandidaten. De selectie is gebaseerd op basis van eigen onderzoek naar de waarheid achter claims op voedingsverpakkingen en de klachten van teleurgestelde consumenten bij het meldpunt misleiding van foodwatch binnenkomen.

Consumenten kunnen vanaf vandaag tot 31 december 2015 op de stempagina van foodwatch hun stem uitbrengen.

De kandidaten:
Plus pindakaas light: Light pindakaas met 30% minder vet: het lijkt dé oplossing voor pindakaasliefhebbers met een gewichtsprobleem. Maar niet heus. De lightvariant van supermarkt Plus bevat 451% meer suikers! Zo beland je van de vette regen in de gesuikerde drup.

Aldi pasta met truffel: Aldi doet sjiek op z'n Aldi's. Truffel is een heel duur ingrediënt, maar Aldi's pasta met truffel moet natuurlijk wel goedkoop blijven. En dus krijg je in zo'n pakje 'Mama Mancini' 0,0006% truffel. Dat is de ‘rijke vulling’ bij Aldi!

Albert Heijn cranberries: Superfood is hot. En wat krijg je dan? Gesjoemel door handige marketeers. Albert Heijn doet er grif aan mee. Over de cranberries heeft AH een dikke laag ananassiroop gegoten. Zo houd je 68% suikers over en 30% cranberries. Dat is geen superfood, maar fastfood!

Appelsientje halfzoet: Appelsientje Halfzoet is 'minder zoet', tetteren hun marketeers. Daar betaal je dan wel iets meer voor maar dan hebben ze de appelsap ook echt voor jou met water verdund...

Rude Health biologische almond drink: Daarin hebben de amandelen wel erg weinig in de melk te brokkelen: Het bevat 1% amandelen, ofwel pakweg 2 nootjes per glas (200ml).

AH mini roomboter amandelstaaf: Oké, er stáát 'mini' op de verpakking. Maar toch is het een flinke tegenvaller als je de kartonnen verpakking van deze ieniemini roomboter amandelstaaf openmaakt. Bijna de helft van de inhoud is letterlijk ‘gebakken lucht’!

Liga melk-aardbei: Zo’n ‘verantwoorde’ Liga ‘vol bouwstoffen’ geef je kinderen met een gerust hart, toch? Mwah. De melk-aardbeienkoek bevat welgeteld 0,03% aardbeienpoeder en 667x meer suikers! Lekker er tegenaan na deze 'break'? Stuiteren van de suiker, zal Liga bedoelen.


'Winnaar'
De winnaar wordt in week 1 van 2016 bekend gemaakt. Eerdere 'winnaars' waren Capri-Sun multivitamin van Coca-Cola, Natrena Stevia Kristalpoeder van Douwe Egberts, Becel pro-activ en Blue Band Goede Start Witbrood van Unilever en Actimel van Danone.

Fotocredits: foodwatch
Dit artikel afdrukken