Foodwatch organiseert dit jaar voor de vijfde keer de Gouden Windei-verkiezing. De voedselwaakhond nomineerde 7 kandidaten. De selectie is gebaseerd op basis van eigen onderzoek naar de waarheid achter claims op voedingsverpakkingen en de klachten van teleurgestelde consumenten bij het meldpunt misleiding van foodwatch binnenkomen.
Consumenten kunnen vanaf vandaag tot 31 december 2015 op de stempagina van foodwatch hun stem uitbrengen.
De kandidaten:
Plus pindakaas light: Light pindakaas met 30% minder vet: het lijkt dé oplossing voor pindakaasliefhebbers met een gewichtsprobleem. Maar niet heus. De lightvariant van supermarkt Plus bevat 451% meer suikers! Zo beland je van de vette regen in de gesuikerde drup.
Aldi pasta met truffel: Aldi doet sjiek op z'n Aldi's. Truffel is een heel duur ingrediënt, maar Aldi's pasta met truffel moet natuurlijk wel goedkoop blijven. En dus krijg je in zo'n pakje 'Mama Mancini' 0,0006% truffel. Dat is de ‘rijke vulling’ bij Aldi!
Albert Heijn cranberries: Superfood is hot. En wat krijg je dan? Gesjoemel door handige marketeers. Albert Heijn doet er grif aan mee. Over de cranberries heeft AH een dikke laag ananassiroop gegoten. Zo houd je 68% suikers over en 30% cranberries. Dat is geen superfood, maar fastfood!
Appelsientje halfzoet: Appelsientje Halfzoet is 'minder zoet', tetteren hun marketeers. Daar betaal je dan wel iets meer voor maar dan hebben ze de appelsap ook echt voor jou met water verdund...
Rude Health biologische almond drink: Daarin hebben de amandelen wel erg weinig in de melk te brokkelen: Het bevat 1% amandelen, ofwel pakweg 2 nootjes per glas (200ml).
AH mini roomboter amandelstaaf: Oké, er stáát 'mini' op de verpakking. Maar toch is het een flinke tegenvaller als je de kartonnen verpakking van deze ieniemini roomboter amandelstaaf openmaakt. Bijna de helft van de inhoud is letterlijk ‘gebakken lucht’!
Liga melk-aardbei: Zo’n ‘verantwoorde’ Liga ‘vol bouwstoffen’ geef je kinderen met een gerust hart, toch? Mwah. De melk-aardbeienkoek bevat welgeteld 0,03% aardbeienpoeder en 667x meer suikers! Lekker er tegenaan na deze 'break'? Stuiteren van de suiker, zal Liga bedoelen.
'Winnaar'
De winnaar wordt in week 1 van 2016 bekend gemaakt. Eerdere 'winnaars' waren Capri-Sun multivitamin van Coca-Cola, Natrena Stevia Kristalpoeder van Douwe Egberts, Becel pro-activ en Blue Band Goede Start Witbrood van Unilever en Actimel van Danone.
Fotocredits: foodwatch
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Mooi staaltje framing: 667x meer suiker.
Niet gewoon de hoeveelheid suiker (20%) noemen, nee 667x meer.
Ik vind 20% suiker trouwens nog best netjes voor een koekje.
Niks mis met de gevulde pasta van Aldi.
Truffelaroma is een aardolieproduct, ziehier op Foodlog.
In de olijfolie met truffelsmaak van AH zit ook truffelaroma, maar geen truffels want dan zou het "Olijfolie met Truffels" mogen heten.
Om truffels op de verpakking te vermelden, moet er wel echte truffel in verwerkt zijn; hoe weinig dan ook. Dat gebeurt op grote schaal ook met andere producten.
De gevulde pasta van Aldi is opmerkelijk lekker. Ik heb al eens hier of daar geschreven over het lage percentage truffel dat er in zit en me er over verbaasd. Foodwatch is soms een blinde boekhouder, vraagt zich niet af hoe het kan. En voor de onthulling van de hoeveelheid truffel in de vulling van de pasta hoef je niet naar een laboratorium, het staat duidelijk en onmiskenbaar vermeld in de ingredientendeclaratie op de verpakking. En in die declaratie staat niks waar je nog eens zenuwachtig van kan worden.
Het etiket vertoont mooie exemplaren eekhoorntjesbrood (zit er ook in en niet weinig) en ietsje daarachter verscholen, een licht gekleurde truffel. Dat zou je nep kunnen noemen. Een truffel van duizend euro afbeelden op een bakje smakelijk eten van nog geen twee euro. Maar waar komt die onweerstaanbaar en niet te negeren aangename truffelgeur vandaan? Kan het zijn, smaakdeskundigen, dat je er maar zo weinig van nodig hebt om te toveren?
Overigens. Zelfde pasta, zelfde Italiaanse fabrikant, vond ik in een winkel van stand voor vijf euro.