De Nederlandse VID (Verkeers Informatie Dienst) waarschuwt dat vanaf vandaag boeren over de snelwegen naar Parijs trekken. Dat kan het verkeer ernstig ontregelen.

Donderdag zullen naar verwachting zo'n 1.500 trekkers en duizenden boeren de Périphérique blokkeren. Vanuit Bretagne vertrokken vanmorgen de eerste trekkers, meldt FranceTV3. De boeren hebben zich goed voorbereid: brandstof, eten, sanitaire voorzieningen en slaapplaatsen zijn geregeld voor de 600 kilometer lange tocht die onder het motto 'La colère paysanne monte à Paris' ('De boze boeren gaan naar Parijs') georganiseerd is.

Verkeershinder
De VID meldt: "Vanuit het noorden vertrekken 400 tractoren over de A1 naar Parijs. Vanuit het westen trekken eveneens 400 tractoren in slakkengang over de A84/A13 (Caen-Parijs) en over de zeer belangrijke snelwegen tussen Rennes en Parijs (A81, A11, A10). Vanuit de regio Tours trekt een colonne over de A10 tussen Bordeaux en Parijs." Er is zelfs sprake van een mogelijke blokkering van het treinverkeer. Ook op vrijdag, als de trekkers weer huiswaarts keren, worden files verwacht.

Boerencrisis
De protestactie is georganiseerd door de Franse boerenvakbond FNSEA. Donderdag moet opnieuw duidelijk worden hoe hoog de nood gestegen is voor de Franse boeren. Ze eisen een uitbreiding op het pakket maatregelen ter waarde van 600 miljoen euro dat in juli aangekondigd werd. De boeren willen lastenverlaging, minder regeldruk, een eerlijke prijs waarmee ze uit de kosten komen en maatregelen om de Franse landbouw weer competitief te maken. Donderdag staat een overleg gepland tussen Stéphane Le Foll, de Franse minister van Landbouw, en boerenvertegenwoordigers over de Franse situatie. Op 7 september vindt in Brussel een Landbouwraad plaats waar de boerencrisis op Europees niveau aan de orde komt.

Fotocredits: 'La colère paysanne monte à Paris', Facebook
Dit artikel afdrukken