Niet echt 'heet nieuws', maar het is hier al effe stil rond Fair Trade.

In België eindigt morgen de zevende Week van de Fair Trade. Vanavond worden de Fair Trade Awards uitgereikt aan twee bedrijfsinitiatieven, die zich verdienstelijk maken inzake Fair Trade op de markt brengen.

Bestaat er bij Douwe Egberts weinig of geen interesse voor zo'n Fair Trade Award en krijgt het deze week kritiek in de Vlaamse pers over de smaak van haar chocomelkpads, dan oogst Verkade veel bijval in België, met haar beslissing als eerste Nederlandse A-merk fabrikant over te stappen op fairtradechocolade. Als land van chocoladekenners vragen de Belgen zich dan echter af: "en is het nu (eindelijk!) ook lekker?" Uit Nederlands consumentenonderzoek zou blijken dat de fairtradechocoladerepen van Verkade lekkerder zijn. "Fair én lekker," ook in Nederland lijkt het nu dus te kunnen. Vanaf begin 2009 zullen uiteindelijk álle chocoladeproducten die van Verkade in de winkel liggen het onafhankelijke Max Havelaar keurmerk voor Fairtrade mogen dragen. Verkade voegt met deze ontwikkeling in één klap 20% toe aan de totale wereldmarkt van verkochte fairtradecacao. ‘Dit is een mijlpaalvoor ons als bedrijf, maar ook voor de 50.000 gezinnen in West Afrika die hiermee geholpen worden’, aldus directeur Bart Merkus van Verkade. Oxfam Novib zet zich al jaren in om grote bedrijven te overtuigen van een duurzame cacao-inkoop. Met het overhalen van Verkade om de stap te nemen, lijkt het nog slechts een kwestie van tijd vooraleer anderen zullen volgen.

En al zal het niet vanuit het huis Douwe Egberts komen, wie weet komt er ook nog wel eens een fairtradepad op de Senseo-markt, met 'chocomelk' die niet meteen weer de gootsteen in moet.
Dit artikel afdrukken