Johan van Erp, student sociologie in Utrecht, is van mening dat de verhoging van de minimumleeftijd voor alcoholgebruik van 16 naar 18 jaar een slechte zaak is. De Volkskrant geeft hem de ruimte om als ervaringsdeskundige - Van Erp werkt in de horeca en is zelf feestjesbezoeker - zijn visie op de zaak. Hij schrijft:

Ik ben al jaren werkzaam in de horeca en bezoek met regelmaat zelf een feestje en zie langzaamaan een trend ontstaan van jonge bezoekers die ofwel gedurende de avond hun heil zoeken in een pilletje of een energiedrankje, ofwel al redelijk beschonken een feest binnenkomen.
Door het verhogen van de leeftijdsgrens wordt de drempel om over te stappen op alternatieven verlaagd. Waar je als barkeeper vroeger nog eenvoudig kon bijsturen met een glas kraanwater of door de bezoeker aan te spreken op zijn drankgebruik, loop je nu dikwijls achter de feiten aan.


Van Erp vreest dus dat jeugdigen tussen 16 en 18 hun eigen consumptie regelen met van buiten de horeca naar feesten meegebrachte middelen. Het AD meldt vandaag dat jongeren nog heel gemakkelijk alcohol kunnen kopen ondanks de wetsverandering.
Dit artikel afdrukken