In de Ondertussen van zaterdag 18 januari en zondag 19 januari vallen mij deze berichten op:

- de Britse premier Boris Johnson had er zijn zinnen op gezet; hij wilde bij het vertrek van Groot-Brittannië uit de EU de klokken van de Big Ben laten slaan (De Standaard). Hij kreeg nul op het rekest. De Big Ben staat al drie jaar in de steigers voor een renovatie en zelfs de brexit kan daar niets aan veranderen. BoJo dacht met een crowdfunding-actie het benodigde bedrag van een half miljoen pond wel binnen te kunnen halen. Helaas, het parlement haalde daar een streep door (The Guardian). Zonde van het (publieke) geld. Dus verzon BoJo wat anders: een op de ambtswoning, Downing Street no. 10, geprojecteerde klok (BBC). Klokslag 23.00 uur (Britse tijd) zal Johnson een speech geven en de eerste speciale 50p munt in ontvangst nemen die in de loop van het brexitproces geslagen, vernietigd, en opnieuw geslagen zijn. Het is niet genoeg, zeggen brexit-fans. Big Ben slaat bij alle grote gelegenheden, en dan niet als de Britten uit de EU stappen? (Independent)

- moeite met Dry January? Precies 100 jaar geleden legden de Amerikaanse autoriteiten het hele land droog. Veertien jaar lang was alcohol verboden, tijdens de Drooglegging. Er waren 2 uitzonderingen: religieuze en medische. Amerikaanse artsen schreven met graagte alcohol voor als medicijn. Bewijs dat het werkte, ontbrak (New Food Economy). Drinkgewoonten veranderen. Minder Amerikanen zijn gaan binge drinken - 'comazuipen' in onze taal. Jammer genoeg zijn die zuiperds wel méér alcohol gaan drinken (Time). Australië draaide het 6 jaar oude verbod terug om 24 uur per dag alcohol te mogen schenken. Honderden Australiërs lapten Dry January aan hun laars en haalden meteen een welbeschonken nachtje door (DailyMail).

- zelf koken op vakantie is veel duurzamer dan uit de ruif eten (Het Laatste Nieuws). Volgens onderzoek van de universiteiten van Lund in Zweden en Queensland in Australië in opdracht van een duurzaam reisbureau, is de vlucht van je vakantie een mindere belasting voor het klimaat dan een all-inclusive vakantie waarbij je van een buffet eet. Reden: van buffetten wordt veel te veel weggegooid. Mag vliegen nu weer wel, als je maar zelf kookt?

In Parijs ging een variant van baarschaamte de straat op. 41.000 mensen protesteerden tegen een wet die het vrouwen met een kinderwens maar zonder man, mogelijk moet maken toch een kind te krijgen. Het recht op een kind, zeggen de tegenstanders, is iets dat je van de natuur krijgt. Probeert niet alles maar mogelijk te maken omdat het kan of moet kunnen. De Républicain en filosoof François-Xavier Bellamy, loco-burgemeester van Versailles, was onder de protesteerders. Dit moet je niet willen, zegt hij. Mensen hebben de wereld al genoeg kapot gemaakt door al hun technisch vaardigheden (Le Figaro), laat deze nou maar zitten.

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken