In de Ondertussen van maandag 3 februari vallen mij deze berichten op:

- Albert Heijn verdubbelt de capaciteit voor thuisbezorging (ESM, AH). De supermarktketen opent twee nieuwe Home Shop Centers (HSC's) in respectievelijk het Gelderse Oosterhout en Bleiswijk. De extra capaciteit stelt Albert Heijn in staat in de Randstad en Oost-Nederland meer particulieren en zakelijke klanten bedienen. Beide locaties gaan 40.000 bestellingen per week verwerken. Samen met het in november geopende HSC in Amsterdam betekenen de nieuwe HSC's een effectieve verdubbeling van de thuisbezorgcapaciteit.

- supermarkten die concurreren met Picnic zien de omzet gemiddeld met €40.000 dalen in de eerste 40 weken na de introductie van de websuper in hun directe marktgebied. Retailers die ook online boodschappen verkopen, verliezen bijna twee keer zoveel (€80.000). Met name de versproducten van Picnic blijken omzet weg te snoepen. Dat blijkt uit een nieuw rapport van onderzoeksbureau Nielsen (Distrifood). Nielsen schat in dat Picnic nu de derde speler is in food-e-commerce, na Albert Heijn en Jumbo. Volgens Nielsen deed bijna één op de vijf consumenten in ons land (18%) in de afgelopen maand via internet boodschappen. De totale onlineomzet van supermarkten groeit in 2020 naar 4,4% (€1,89 miljard) van de markt, verwacht Nielsen.

- winkelketen Action overweegt spullen van buiten China in te kopen (AD). Winkeliers en bedrijven die zakendoen met China kunnen problemen krijgen met de bevoorrading als gevolg van het Coronavirus. Om problemen voor te zijn, overweegt Action artikelen die het bedrijf normaal in China inkoopt uit andere landen te halen. Acute zorgen heeft het bedrijf niet. Het voorjaarsassortiment verscheepte Action al vóór het Chinese Nieuwjaar. Ongerustheid over de negatieve gevolgen voor de economie van de virusuitbraak dreef de beurzen in China vandaag in het rood (Foodlog).

Geen bierpaniek tijdens en rond carnaval: de acties bij Heineken waar vakbond FNV mee dreigde zijn vooralsnog van de baan. Op de valreep deed de bierbrouwer een nieuw loonaanbod aan het personeel (Metro). Voor het eerst in decennia is er vorig jaar geen enkele succesvolle olie- of gasboring geweest in het Nederlandse deel van de Noordzee (BNR). Op verzoek van landbouwminister Carola Schouten bouwt Staatsbosbeheer het gebruik van glyfosaat in de komende twee jaar af naar nul (NieuweOogst).

PVV-partijleider Geert Wilders gaat samen met zijn partijgenoot Dion Graus aangifte doen tegen slachthuis Westfort in IJsselstein (AD). Het slachthuis kwam vorige week in het nieuws na filmopnames gemaakt door een medewerker van Ongehoord (Foodlog).

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken