In de Ondertussen van woensdag 22 januari vallen mij deze berichten op:

- Coca-Cola-drinkers willen geen afscheid nemen van hun plastic flesjes, zei Bea Perez, hoofd duurzaamheid van de frisdrankproducent, vandaag in Davos. Je kunt ze namelijk weer dicht draaien en ze zijn lekker licht. Het plastic afzweren, zoals milieuactivisten graag zouden zien, gaat dus niet lukken. Bovendien gaat met een overstap op glas of aluminium de CO2-footprint van de frisdrankfabrikant alleen maar omhoog. Maar Coca-Cola, 's werelds grootste plasticvervuilende merk, erkent het plasticprobleem en wil 'deel van de oplossing' zijn. Per minuut produceert Coca-Cola 200.000 plastic flesjes. Een groot deel daarvan komt nog altijd in de natuur of op de vuilnisbelt terecht. Wat gaat het bedrijf dan doen? Over 10 jaar minstens de helft van zijn verpakkingen van gerecycled plastic maken. Flesjes inzamelen. Innoveren. En vooral: klanten laten zien wat de mogelijkheden van alternatieve oplossingen zijn. "They will change with us", voorspelt Perez (BBC)

- in de Oostvaardersplassen waren ze met te veel. Op Texel veroorzaken ze te veel overlast. De groep van 20 konikpaarden die in het natuurgebied De Slufter rondloopt is te tam, snuffelt aan rugzakken en richt schade aan in de duinen. Ook vertrappen ze nesten van broedende vogels én gele weidemieren. De koniks moeten weer weg. Waarheen? Het slachthuis waarschijnlijk. Dierenactivisten begonnen een petitie, en gaan mogelijk demonstreren op Texel (RTL).

- de Waalse regering wil restaurants en cafés verplichten gratis kraanwater te schenken. Dat staat namelijk in het Waalse regeerakkoord. De regering onderzoekt hoe die verplichting het beste vorm kan krijgen, de weerstand is namelijk groot. Vooral vanuit de horecafederatie - die verdient veel aan de verkoop van flessenwater, maar ook vanuit de Waalse water- en frisdrankindustrie. In Wallonië wordt veel water gebotteld. Dat water komt er dus ook uit de kraan. In Vlaanderen vinden ze een verplichting onzin. Restaurants moeten het zelf maar beslissen. De meerderheid van de 800 publieke gelegenheden die het al doen, ligt in Vlaanderen. "Gratis kraantjeswater aanbieden kan ook een manier zijn om de klanten te verleiden." Op Europees niveau is evenmin sprake van een verplichting. Wel van een aanmoediging om gratis water aan te bieden (de Standaard).

Geopolitieke spanningen, klimaatverandering, wereldwijd wantrouwen en de nadelen van de digitale technologie zijn de vier grootste gevaren die de vooruitgang van de wereld in de 21ste eeuw bedreigen. Dat zei António Guterres, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, tijdens zijn nieuwjaarstoespraak voor de Algemene Vergadering van de VN (De Morgen).


Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken