Verhalen van 09 juli rondom Corona vind je in ‘Wie niet ziek wordt, hoef je ook niet beter te maken’.

In de Ondertussen van donderdag 09 juli vallen mij deze berichten op:

- de Amerikaanse internetretailer Amazon zaagt met meerdere concepten tegelijkertijd aan de poten van de reguliere supermarkten (RetailDetail). Er komen meer kassaloze Amazon Go-vestigingen bovenop de huidige 27, er komt een 'broertje' in de vorm van Go Grocery en Amazon opent ook nog eens 6 'gewone' supermarkten (met kassa's en eetgelegenheid) in de Verenigde Staten. AmazonFresh zag de thuislevering van levensmiddelen exploderen tijdens de coronacrisis. Snel schakelen kan Amazon ook: het concern bouwt in Californië twee geplande supermarkten om tot extra distributiecentra. Voor Amazon maakt het niet uit of die verkoop via een winkel, of online, gebeurt.

- in Utrecht komt een heus Experience Centre gezonde voeding en sport (Utrecht Nieuws). Het clubhuis van sportvereniging Kampong moet een inspiratiecentrum, broedplaats en living lab ineen worden en zo een voorbeeld vormen voor álle sportverenigingen van Nederland. De ingrediënten zijn gezonde voeding, korte voedselketens met producten uit de regio, een nieuwe keuken en bar en investeren in de jeugd. De sportvereniging sloot hiervoor een meerjarig contract met de Rabobank. Samen nemen ze een belangrijke stap in de ambitie om de Nederlandse jeugd in 2040 het gezondste van de hele wereld te laten zijn.

- Wakker Dier zijn pijlen weer op Albert Heijn. Dit keer via de landelijke kranten (Distrifood). 'Kipburgers van Albert Heijn goedkoper dan maïs? Dan weet je één ding zeker: die kip heeft een rotleven gehad. Pik het niet langer en skip de AH-kip’, viel vandaag te lezen in NRC en het Parool. De dierenwelzijnsorganisatie wil dat de supermarktketen overgaat op kippen met tenminste één Beter Leven-ster. Wakker Dier zit Albert Heijn al langer dwars. Eerder pakte de actiegroep Albert Heijn aan via tv, radio en in de winkel. Ook reden er billboard-auto's van Wakker Dier achter de thuisbezorging van Albert Heijn aan.


Jan de Mos van de Historische Vereniging Soest/Soesterberg blikt terug op de zogenaamde ‘vetmestvakanties’ van de vorige eeuw (Algemeen Dagblad). Duizenden ‘bleekneusjes’ (te dunne kinderen) moesten tussen 1905 en 1970 in Soest en Soesterberg minimaal zes weken bewegen, in de zon zitten en vooral véél eten. “Ze moesten worden vetgemest”, aldus de Mos. Een aantal voormalig ‘vakantiekoloniekinderen’ hielden aan het gedwongen eten van onder meer dikke pap met vellen trauma’s over.

'Boeren staan met hun rug tegen de muur'. In Trouw geeft Woody Maijers, lector Integrale voedsel- en productieketens aan de hogeschool InHolland, zijn visie op de boerenproblematiek. Om uit de patstelling te komen en meer lokaal te produceren moeten de Nederlandse en Europese overheden boeren veel beter ondersteunen om als ondernemer een nieuwe positie in te nemen.

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken