Verhalen van 04 juni rondom Corona vind je in ’Het grootste thuiswerkexperiment dat ooit gestart is, moet doorgaan’.

In de Ondertussen van donderdag 04 juni vallen mij deze berichten op:

- een verschuiving in cholesterolland. In westerse landen is een daling te zien van de cholesterolniveaus. Of specifieker: een daling van het 'foute' cholesterol. In lage- en middeninkomenslanden - en dan vooral in Azië - stijgt deze juist. Dat suggereert de grootste studie ooit naar het wereldwijde cholesterolgehalte (Eurekalert). Honderden onderzoekers, onder leiding van Imperial College London, verwerkten gegevens van 102,6 miljoen mensen uit 200 landen tussen 1980 en 2018. Een hoog cholesterolgehalte is verantwoordelijk voor ongeveer 3,9 miljoen voortijdige overlijdensgevallen wereldwijd, zeggen de onderzoekers. De helft daarvan doet zich voor in Oost-, Zuid- en Zuidoost-Azië. Of we in het westen echt beter zijn gaan eten, blijft de vraag. De daling kan ook het gevolg zijn van het toegenomen gebruik van statines in het Westen.

- tussen 2013 en 2019 steeg het aantal sportende Nederlanders met 1,6 miljoen. We gingen ook vaker sporten, van 7,1 naar 9 keer per maand. Dat blijkt uit onderzoek van sportkoepel NOC*NSF (Algemeen Dagblad). De cijfers laten ook zien dat de jeugd tijdens de intelligente lockdown veel minder sportte. Sportte in april 2019 nog 85% van de jeugd, in april dit jaar was dat maar 35%.
Fitness is al sinds 2013 de onbetwiste nummer één, gevolgd door wandelen. Jongens tot 18 jaar houden het vooral bij voetbal. Ook steeds meer meisjes gaan voetballen. Na zwemmen en dansen is voetballen de meest beoefende sport. Yoga is aan een kleine opmars bezig en laat tennis naar nummer 10 zakken. 's Lands tennisser-nummer-1, Robin Haase, helpt graag een handje om mensen weer (of meer) in beweging te krijgen. Vandaag ging zijn landelijke actie ‘Balletje slaan?’ van start (Algemeen Dagblad).

- als je dacht dat een wc-bril viezer is dan je toetsenbord, dan zit je er mooi naast. Op een toetsenbord zitten 20.000 meer microben dan een gemiddelde wc-bril (Algemeen Dagblad). Toetsenborden hebben een kiemgetal van 3,5 miljoen ‘kolonievormende eenheden' (kve) per 6,5 vierkante centimeter. Een wc-bril bevat ‘maar’ 172 kve. Tijd voor een schoonmaakbeurt. Zet het hoofdapparaat uit, draai het toetsenbord om en schud lichtjes. Na het verwijderen de stofresten en etensresten poets je het toetsenbord zachtjes met een wattenstaafje gedoopt in pure alcohol. Doe de grote stukken met een doek en vergeet ook je muis niet.

Geen traditioneel feestelijk eerste mandje kersen bij teler Theo Vernooij dit jaar, maar de kersenpluk staat in de Kromme Rijnstreek wel op het punt te beginnen. Over de smaak zijn de telers eensgezind: door al die zonnige dagen zijn de kersen “overheerlijk” (Algemeen Dagblad).

De schonere lucht boven China was toch echt tijdelijk. Ondertussen is die weer even zwaar vervuild als een jaar geleden (De Morgen). In Wuhan liggen de stikstofdioxide niveaus nog 14% lager dan vorig jaar, Shanghai zit er alweer 9% hoger, aldus het Centre for Research on Energy and Clean Air (CREA).

In België liep het omzetverlies voor de land- en tuinbouwsector door de coronacrisis op tot 25% (VILT). In de sierteelt is het omzetverlies gedaald maar nog steeds hoog. Viel het verlies in de eerste plaats voor de akkerbouwers mee, ondertussen loopt het op naar 28%. Eén op de drie bedrijven die zich richtten op de korte keten leed geen omzetverlies.

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken