Verhalen van 29 mei rondom Corona vind je in ‘Als wij nu met ideeën komen, meneer Rutte, luistert u dan wel?’.

In de Ondertussen van vrijdag 29 mei vallen mij deze berichten op:

- de coronapandemie laat Duitsers gezonder en minder vlees eten. Dat moet blijken uit een peiling door marktonderzoekbureau Kantar van de Heinz Lohmann Foundation (Deutsche Welle). Een kwart van de respondenten kookt vaker zelf dan voor de corona-uitbraak. Verder geeft 18% aan gezonder te zijn gaan koken. Daarvan doet 70% dat door meer verse groenten en salades en 48% door meer vegetarische maaltijden te eten. Vlees aten de Duitsers sowieso al minder de afgelopen jaren. Een peiling van het Duitse ministerie van Voeding en Landbouw vond dat 26% van de participanten elke dag vlees eet; 5 jaar eerder was dat nog 34%. Ook de vraag naar varkensvlees, Duitslands’ favoriet, is volgens de Federatie van de Duitse vleesindustrie dalende. De berichtgeving rond virusuitbraken in hun slachthuizen lijkt de Duitse vleesverlangens vooralsnog niet nog verder omlaag te brengen. Wel opvallend: terwijl Duitsers volgens dit onderzoek gezonder zijn gaan eten, weet fabrikant Mondelez zeker dat de nodige mensen extra zijn gaan snoepen. Dat nieuws is gebaseerd op harde cijfers: omzet.

- in China zijn honden voortaan officieel geclassificeerd als gezelschapsdieren in plaats van als landbouwhuisdieren (DailyMail). Het Chinese ministerie van Landbouw en Plattelandszaken roept op "enkele traditionele gebruiken van honden" in het land te veranderen en benadrukt dat honden "gezelschaps-, reddings- en dienstdieren" zijn. Het ministerie haalde honden uit de 'Directory of Genetic Resources of Livestock and Poultry' waarvan het de nieuwste versie vandaag publiceerde. Alleen dieren op die lijst mogen worden gefokt, verhandeld en vervoerd voor consumptie. Het besluit komt een maand voor het controversiële jaarlijkse Yulin hondenvleesfestival, waar duizenden honden worden afgeslacht en opgegeten op de zomerzonnewende. Volgens een woordvoerder staat er nog meer beleid met betrekking tot honden op stapel.

- meer pakketbezorgingspunten is beter voor de consument en het milieu. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) onderzocht de zogenaamde last mile (Nu.nl). Dat is het laatste stukje bezorging naar de consument. Het meest efficiënt is het als pakketbezorgers maar naar één adres hoeven te rijden. Naast kostenbesparend is dat ook milieuvriendelijker en zorgt het voor minder verkeer. Het neemt ook bij consumenten ergernis weg over overlastgevende busjes en pakketten die in de kliko worden gelegd. De ACM ziet daarom graag dat het aantal servicepunten en pakketkluizen toeneemt. Parkeergarages zouden ook een oplossing voor de last mile kunnen zijn. Na een succesvolle proef in Stuttgart wil parkeerbedrijf Apcoa zijn garages in heel Europa inzetten als logistieke hubs voor pakketten en andere last mile leveringen (Logistiek).

Er staat een zonnig pinksterweekend voor de deur. De blauwe en heldere voorjaarslucht zorgt voor zonkracht 6, waarschuwt het RIVM. Dat hebben we te danken aan een toestroom van droge en stofvrije lucht vanaf de Noordpool en in mindere mate aan de verminderde uitstoot van fabrieken en auto’s (Nu.nl).
Roompot serveert vanaf de opening maandag alleen nog maar duurzame vis in zijn restaurants (Food Fish Foundation).
Uit gegevens van 300.000 mensen gevolgd over een periode van 25 jaar blijkt dat wie wandelend of met de fiets naar zijn werk gaat, een 20% kleinere kans had om vroegtijdig te sterven in vergelijking met iemand die de auto nam (Scientias).

Belgen kochten vorig jaar 40% meer fairtrade-producten, een ‘historische groei’ (RetailDetail). Producten met het label leverden ook 30% meer omzet op. Bananen waren de grootste groeiers: één op de vier bananen in België draagt nu het logo. Vorig jaar was dat nog één op de vijf. Wel een domper bij dat nieuws. Echte duurzame bananen bestaan niet, zegt Fedes van Rijn, onderzoeker op het gebied van duurzaamheid bij Wageningen Economic Research (Nu.nl). Hij gaat proberen samen met eerlijkheidskeurmerk Max Havelaar antwoord te geven op de vraag welke 'eerlijke' banaan het eerlijkst is.

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken