Verhalen van 22 mei rondom Corona vind je in Inkomens dalen, woonlasten blijven gelijk, huurders komen in de problemen.

In de Ondertussen van vrijdag 22 mei vallen mij deze berichten op:

- de ‘Kneusjesbox’ blijkt in de coronacrisis een groot succes (Algemeen Dagblad). Het originele concept van de Kneusjesbox, bedacht door Plantje.nl, verkoopt planten met mankementje, maar verder helemaal niets ernstigs. Zo hoeven kwekers de 'kneusjes' niet weg te gooien. Sinds de coronacrisis vult de box zich ook met het overschot aan eerste keuze planten van kwekers. Ze blijven over omdat de export is stilgevallen. Volgens Plantje.nl-oprichter Pieter van der Dussen is het succes toe te schrijven aan het driedubbel-positieve concept: veel planten voor een lage prijs, de planten krijgen een tweede kans en je steunt de kweker in een moeilijke tijd. De Kneusjesbox blijft ook na de coronacrisis in het assortiment, maar dan alleen met 'echte' kneusjes.

- Parijzenaars drinken nu op straat. In steden als Berlijn en Praag is dat heel normaal, voor de Franse hoofdstad is het uitzonderlijk. Café’s moeten wat om het hoofd boven water te houden, dus interpreteren ze de uitzondering om wel afhaal-spullen te mogen verkopen creatief. Doe To go en knijp een oogje dicht voor de straatfeestjes die daardoor ontstaan (NRC).
Dat de klanten op de stoep voor het café blijven staan is niemands fout. Het leidt wel tot praktische problemen. Waar urineer je, bijvoorbeeld?

- in België waarschuwt de brandweer voor de gevaren van alcoholgel (de Standaard). Het goedje in de zon leggen, zeker in een hete auto, kan brand veroorzaken. Door de hitte verdampt de alcohol in de gel en kan er brand ontstaan. Experts in Nederland waarschuwen voor bakken vol gebruikte alcoholdoekjes in supermarkten. Daar kunnen ontvlambare dampen door ontstaan. Sprayen zou ook een potentieel brandbare nevel kunnen opleveren (Distrifood).

Het neerslagtekort is nu al groter dan het tekort in mei 1976, het droogste jaar dat ooit is gemeten (Nu.nl). Het hoeft niet te betekenen dat 2020 het droogste jaar ooit wordt, want de rest van het jaar moet natuurlijk nog komen. Wel zijn er zorgen om de dijken rond de Rijn, Waal en IJssel. De verwachting is dat de waterstand begin juni naar een zeldzaam laag peil zakt aangezien er de komende twee weken niet veel regen wordt verwacht (Algemeen Dagblad). Ook in België is het droog: in Overijse kwam zelfs al geen water meer uit de kraan (De Morgen). In vijf Vlaamse provincies zijn nu al maatregelen om water te sparen van kracht. Het oppompverbod komt daarmee historisch vroeg (DeMorgen).

Grote zwermen sprinkhanen verwoesten voedseloogsten in Afrika en Midden-Oosten. De Wereldbank komt met $500 miljoen voor hulp aan landen die worden geteisterd door sprinkhanenplagen (Telegraaf).
Onder #SamenVoorBiodiversiteit slaan meer dan veertig Belgische organisaties de handen in elkaar voor een gezamenlijke campagne voor biodiversiteit (de Standaard).

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken