Verhalen van 12 mei rondom Corona vind je in ‘En dit is waarom we onze handen moeten blijven wassen’.

In de Ondertussen van dinsdag 12 mei vallen mij deze berichten op:

- de versoepeling van de lockdown maakt het leven nog niet minder complex. Kinderen weer naar school, bezoekje aan de kapper, buiten sporten en straks weer naar de horeca en afspreken met meerdere vrienden. We mogen meer, maar wat doe je wel en wat doe je niet? Hoe ga je om met vrienden die de richtlijnen minder serieus nemen? “Spreek mensen vooral niet aan op hun moraliteit”, zegt hoogleraar Naomi Ellemers van de Universiteit Utrecht. Oppassen met anderen dus, want met elkaar omgaan is ingewikkelder geworden (BNR).

"Heerlijk", zegt een sporter over het buiten fietsen op een hometrainer; hij wil misschien wel nooit meer naar binnen
- tot teleurstelling van de sportschoolhouders besloot premier Rutte dat binnen sporten tot 1 september niet mag. Omdat buiten sporten wel mag, slepen sportschoolhouders hun toestellen en gewichten naar buiten het parkeerterrein op. Ziezo, dan maar zo. Dat de sportscholen weer open mogen is prettig voor iedereen. Maar nu staat de parkeerplaats vol met tenten en sporttoestellen. Voor de auto geen plek meer. Geen probleem. Dan maar op de fiets naar de sportschool om daar op een hometrainer te kunnen fietsen. "Heerlijk", zegt een sporter op de NOSover het buiten fietsen op een hometrainer. "Misschien wil ik wel nooit meer naar binnen." Zou het niet in zo iemand opkomen om een paar rondjes om de sportschool heen te fietsen of een ander ommetje maken?

- bedrijven bedenken allerhande oplossingen om weer aan het werk te kunnen in de anderhalvemetermaatschappij. Van piepende horloges tot online bestellen en afrekenen in de horeca. Een nieuwe database, van de Stichting Innovatief in Werk, verzamelt dit soort initiatieven. Bedrijven kunnen hun eigen vindingen delen én kijken wat voor oplossingen collega’s bedachten. Ideeën kunnen per taak bekeken worden. Zo ontwikkelde de Amsterdamse start-up Order Me een IT-systeem waarbij klanten met hun mobiel zelf eten en drinken bestellen via een QR-code. De app staat in verbinding met het kassasysteem zodat ook afrekenen in één moeite door gaat. Begin dit jaar vonden horecaondernemers het initiatief nog te onpersoonlijk. Inmiddels staat de telefoon roodgloeiend (RTL Nieuws).

Het vertrouwen onder boeren en tuinders daalde tot een dieptepunt. Voor het eerst sinds de start in 2013 is de Agro Vertrouwensindex onder nul geschoten (Boerderij).

Kip is er in de Verenigde Staten nog genoeg. Het vlees is corona-proof omdat de slacht gaat geautomatiseerd en daarom niet afhankelijk is van mensen die ver bovengemiddeld gemakkelijk ziek kunnen worden, zoals in het geval van runderen en varkens (Bloomberg).
Van jaarringen valt veel te leren over klimaatverandering door de eeuwen heen en herbebossing; dat laatste is veel moeilijker dan we denken (de Volkskrant).
Het Belgische Colruyt test een online boodschappendienst waarbij buurtgenoten de boodschappen thuis afleveren. Collect & Go doet de praktische organisatie en koppelt bezorgers met klanten (RetailDetail).
Belgische supermarkten realiseerden sinds de start van de lockdown een extra omzet van €206 miljoen (VILT).
Vooraf reserveren, een controlegesprek en met maximaal vier mensen aan tafel of naast elkaar aan de bar, zo mogen we straks weer uit eten, blijkt uit voorgenomen richtlijnen van Koninklijke Horeca Nederland (Nu.nl).
Australiërs aten tijdens de lockdown massaal fish and chips. De bestellingen stegen met bijna 600% (Australian Food News).

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken