Keukenafval tot groen gas verwerken om je huis te verwarmen. Dat is een mogelijk toekomstscenario als het ligt aan Circ, de start-up achter de BioDigester. Middels een proef op hotel & sportcentrum Papendal laat het bedrijf aan Trouw zien hoe de vergister werkt.

De BioDigester is een apparaat – formaat afvalcontainer – dat kan worden gebruikt om GFT-afval te bewerken tot biogas. In de vergister wordt organisch materiaal afgebroken door bacteriën. Wat overblijft is biogas. Dat kan – nadat een aantal stofjes eruit gefilterd zijn – gebruikt worden als gas in het Nederlandse leidingstelsel als alternatief voor aardgas. Op Papendal worden er onder andere de hotelkamers mee verwarmd.

Erik te Velthuis, manager van het Topsportrestaurant op Papendal, is enthousiast. Naast het gas produceert de BioDigester ook ‘plantenmest’ dat via een kraantje onderaan het apparaat kan worden getapt. Te Velthuis: “We kunnen er bijvoorbeeld tomatenplanten mee bemesten, tomaten die ik later weer gebruik voor het koken van soep. De stronkjes en overblijfselen daarvan, belanden weer in de machine. Snap je een beetje waar ik heen wil?”

Circ heeft nu voornamelijk zakelijke afnemers, maar wil over 2 jaar ook een ‘thuisvergister’ produceren. Het moet dan een alternatief zijn voor huizen die niet zomaar van het gas af kunnen.
Trouw - Ieder huishouden z'n eigen biogas uit keukenafval, het is mogelijk denkt deze start-up
  • Deel
Druk af