Vanaf 1 november komen bij de C1000 de meest bekende vergeten groenten beschikbaar zoals pastinaak, schorseneren, aardpeer en meiraapjes.
Als het lukt, dan neemt zelfs Albert Heijn ze op het schap, zo weet Jac Nijskens van de Stichting Vergeten Groenten. Al vind ik dat er ook wel wat gedaan mag worden aan de kwaliteit van de sperziebonen, wortels, tomaten, komkommers en paprika's in de gemiddelde Nederlandse supermarkt, het is natuurlijk prachtig nieuws dat er weer wat meer keuze komt.
Maar neem me niet kwalijk dat ik van m'n stoel viel van het lachen: we beginnen in november alweer meteen met het einde. Meiraapjes!
Gaat het om wat meer spul in het schap of om wat goeds?
Toch maar vervangen door palmkool ofzo?
Die is wel het hele jaar te krijgen.
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Mark,ik geloof je meteen dat het een lekkernij voor jou zal zijn.En vast voor velen.
Dat zijn de echte spruitjes ook.Het liefst klaar gemaakt met een ouderwetse kaassaus erover,gemaakt van een roux van boter en bloem.Vers geraspte nootmuskaat erover.Hummm.Eet ook dat alleen dan maar.Zware kost.250a300gr.spruiten.
Stampot snijbonen.Kijk ook daar weer hebben velen van onze leeftijd een broertje dood aangekregen,omdat er een blik Smac doorheen gestamt werd + een plens melk. Dat is vooral heel smerig,als je heerlijk uitgebakken spek gewent was.Ben er niet azijnpisserig van geworden hoor.Integendeel.
Met je eens.Niet per definitie hoeft alles slecht te zijn uit de supermarkt of groothandel.Soms beter of gelijkwaardig aan boerenschuren,biologische winkels of i.d.
rapen correlatie met de beurskrach ?
de raapjes zijn terug. het is niet de eerste keer, dat een beurskrach mensen dwingt terug te vallen op dierenvreten. na de krach in de VS eind 20er jaren, stortte de prijs van het vlees in, en was de zelfmoord onder de amerikaanse veeboeren dramatisch. de mais werd tot dan niet verbouwd voor menselijke consumptie maar voor de gigantische veestapel, maar toen de armoede rond zich greep en de afzet naar de veeteelt weg viel, werd mais voor het eerst in de westerse wereld als volksvoedsel gebruikt.
het amerikaanse gebruik van mais, door o.a. popcorn, en canned food, startte hier op eind 60er jaren. voordien kweekte de plattelander mais voor zijn kiekens en varkens. mais sloeg vanwege de europese eetcultuur hier nooit hard aan.
in europa worden de meeste maisvelden gehakseld voor de veeteelt. de kolven op die manier doorgedraaid.
zou de nood in holland nu zo hoog gestegen zijn, na de val van fortis en het uitkleden van abn-amro, dat men zijn heil nu zoekt in rapen ? typisch varkens- en koeienvoer ! dat werd vroeger door de boeren echt niet geteelt voor menselijke consumtpie.
wordt straks de tulpenbol als culinaire bijzonderheid ook weer geherintroduceerd ?
en welke franssprekende duitse roofridder zei ook al weer ; “Mon Dieu, mon dieu, ayez pitié de mon âme et de ce pauvre peuple, qui mange les navets de cochons ! »
oei ! grap te straf ?
(ps. ik probeer voor de jongeren hier ook een brokje historie te belichten...)
volgens mij zijn jullie een beetje in bonen;-) princesse of sperzieboon, 't zijn namen voor de zelfde groente. er zit wel verschil in ras en dan vooral de machinaalgeoogste en handgeplukte rassen. dit zijn nog vaak de Hollandse kasboontjes (hé weer een soort).
Bij ons op een markt (In het zuiden van Nederland) worden sperziebonen die dingen genoemd die je ook bij de AH haalt; prinsessenbonen zijn langer en hebben een boontje gezet; spekbonen zijn nog langer en vooral dikker. Maar ik heb ook regelmatig te horen gekregen dat prinsessenbonen hetzelfde als sperziebonen zijn.
Ik heb in mijn kievitsbonen een aantal blauwig grijze bonen aangetroffen en ik ga die maar eens doorkweken. De naamgeving mogen jullie dan bedenken. Wie wel eens een lijstje heeft gezien bij de kweker zal begrijpen waar al deze naamsverwarring vandaan komt; bonen zijn nogal variabel.
Nee, dan spekbonen :-)
Dan kunnen jullie je anorexiaboontjes fijn gaarstomen, deze jongens zetten zoden aan de dijk.